دوره مدیتیشن
انسان همیشه در طول تاریخ به دنبال راهی برای ذهن آگاهی و رهایی ذهن خود ار مسائل پیرامون خود بوده است. مدیتیشن یا درون پویی که به مراقبه نیز شناخته می شود، در واقع استفاده روش ها و فنونی است که به کمک آنها می توانید به ذهن خود مسلط شوید و به نوعی ذهن و فکر خود را در اختیار بگیرید. در اختیار قرار گرفتن ذهن کار ساده ای نیست و نمی تواند بدون آموزش یا استفاده از روش های مناسب به این کار تسلط پیدا کند. خوشبختانه این روزها دسترسی به آموزش مدیتیشن هم به صورت حضوری و هم غیر حضوری امکان پذیر شده است. در همین راستا مرکز توسعه آموزش مجازی پارس دوره مدیتیشن را برای افراد علاقمند به تسلط بر ذهن طراحی و ارائه می کند. دوره مدیتیشن با کمک اساتید مجرب در این حوزه طراحی شده است. با آموزش مدیتیشن یاد می گیرد که چطور ذهن خود را در اختیار بگیرید. این موضوع به خصوص برای دورانی که سرعت تغییرات بالاست و شرایط استرس زا را همه هر روز به نوعی تجربه می کنند، بسیار اهمیت دارد. به همین دلیل شرکت در دوره مدیتیشن برای همه افراد توصیه می شود. اما مدیتیشن دقیقا چیست؟ از کجا آماده و چطور می توان از مدیتیشن برای مدیریت خشم و استرس استفاده کرد؟
مدیتیشن چیست؟
مدیتیشن عملی است که در آن فرد از تکنیکی مثل ذهن آگاهی یا تمرکز ذهن بر روی یک موضوع ، فکر یا فعالیت خاص ، برای آموزش توجه و آگاهی و دستیابی به یک حالت آرامش و پایدار ذهنی استفاده می کند. مراقبه از دوران باستان، یعنی از حدود 1500 سال قبل از میلاد مسیح در بسیاری از سنتهای مذهبی ، معمولا به عنوان بخشی از مسیر روشنگری استفاده می شده است. اولین سوابق مراقبه که به ذیانا شناخته می شود، از سنتهای هندوانیسم و بودیسم گرفته شده و نقش برجسته ای را در این سنت ها ایفا می کند.
گرچه مدیتیشن به طور کلی با ادیان دارمی مرتبط است ، اما انواع دیگر مراقبه نیز از منظر ابعاد معنوی در ادیان ابراهیمی نیز تأثیر گذاشته است. از قرن نوزدهم ، تکنیک های مراقبه آسیایی به فرهنگ های دیگر گسترش یافته و از آنها در زمینه های غیر معنوی نیز مثل تجارت و بهداشت استفاده شده است. مدیتیشن استرس ، اضطراب ، افسردگی و درد را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد و باعث افزایش آرامش ، خرد ، پذیرش خود و تندرستی می شود. تحقیقات زیادی بر روی اثر مراقبه بر سلامتی جسمی و روحی انجام شده و نتایج قابل توجهی نیز بدست آمده است.
دوره مدیتیشن چه دوره ای است و چه مباحثی در آن آموزش داد می شود؟
این دوره همانطور که از نامش پیداست، دوره ای است برای آموزش تکنیک های تسلط بر ذهن. این دوره به طور خاص برای افراد علاقمند به ذهن آگاهی از طریق مدیتیشن طراحی شد است تا با کمک آن بتوانند آگاهی و دانش به روز دنیا را در این حوزه بدست آوردند. در این دوره مباحث جامه و کاملی در نظر گرفته است که برخی از آنها عبارتند از :
• معنای مایندفولنس
• نگاهی به مایندفولنس مدیتیشن
• با مایندفولنس به خود کمک کنید
• سلامتی را به خود هدیه دهید
• لذتی بالاتر از ریلکسیشن
• استفاده از مایندفولنس در محیط کار
• شروع روز با مایندفولنس
• انجام مدیتیشن کوتاه
• اندیشیدن به کمال: شروع درمان از درون
• ارتباط بین ذهن و بدن
• شناخت محدودیت ها
• ایستادن بر فراز بیماری
مدیتیشن چه تاثیری بر سلامتی روحی و جسمی دارد؟
مدیتیشن ، همانطور که اشاره شد تمرینات ذهنی مخصوصی است که به کمک آن می توان به آرامش ذهنی رسید. مدیتیشن تاثیرات آرام بخش و بسیار شگفت آوری بر ذهن و بدن دارد که موجب افزایش آرامش و آگاهی شده و در نتیجه به کاهش استرس و فشار روحی کمک می کند. آرامش روحی به دنبال خود سلامتی جسمی را به همراه دارد، زیرا ریشه بسیاری از مشکلات جسمی به مسائل روحی بر می گردد. در دنیای امروز متاسفانه مشغله زندگی آنقدر زیاد شده که بسیاری از افراد دیگر زمانی را برای مدیتیشن و مراقبه اختصاص نمی دهند. اما اگر از تاثیر آن بر سلامتی روحی و جسمی اطلاع داشته باشند، باز هم برای آن وقت نخواهند داشت؟ جواب این سوال واضح است، آگاهی از تاثیر فوق العاده مدیتیشن بدون شک باعث خواهد شد تا افراد به سمت یادگیری مدیتیشن بیایند. آیا چیزی هم بهتر از مدیتیشن هست ، که بدون آسیب یا مصرف ماده خاصی به ذهن خود تسلط پیدا کرده و به آرامش روحی و در پی آن سلامت جسمی رسید؟
مطالعات متعدد فواید مراقبه منظم را ثابت کرده است. این موارد شامل کاهش استرس ، بهبود تمرکز ، کاهش فشار خون و کاهش علائم اضطراب و افسردگی و ... می شود. انواع مختلفی از مراقبه وجود دارد و همه آنها می توانند مجموعه ای مشابه از فواید اثبات شده برای سلامت روان و جسم را با خود به همراه داشته باشند. برخی از فواید ثابت شده مدیتیشن عبارتند از :
افزایش و بهبود تمرکز
مراقبه ذهن آگاهی کمک می کند تا بر وضعیت فعلی تمرکز کنید و این موضوع تمرکز را برای کارهای دیگر در زندگی روزمره بیشتر می کند. مطالعه ای در سال 2011 در دانشکده پزشکی هاروارد انجام شد که در آن اثرات مراقبه و ذهن آگاهی را بر روی مغز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق ارتباطی بین ذهن آگاهی و پردازش اطلاعات جدید کشف کرد. محققان مغز 17 نفر را قبل و بعد از شرکت در یک برنامه مدیتیشن هشت هفته ای بررسی کردند. اسکن های مغزی افزایش ماده خاکستری را در قسمت های مغز مسئول یادگیری ، حافظه و تنظیم عاطفی نشان داد.
علاوه بر این ، یک مطالعه در سال 2016 توسط محققان دانشگاه کارنگی ملون صورت گرفت. نتایج تحقیق آنها نشان داد که مراقبه و ذهن آگاهی چطور می تواند باعث افزایش تمرکز و بهبود در تصمیم گیری شود. این مطالعه شامل 35 بزرگسال بیکار بود که به دنبال کار می گشتند. گروهی در یک برنامه سه روزه آرامش بدون اجزای مراقبه ذهن آگاهی و گروه دیگر در سه روز مدیتیشن شرکت کردند. اسکن مغز قبل و بعد از آن افزایش ارتباط در بخشهایی از مغز را نشان می دهد که توجه گروه مراقبه را کنترل می کند.
بهبود عزت نفس و خودآگاهی
مدیتیشن افراد را تشویق می کند تا عجول بودن خود را کاهش دهند و به شکل عمیق تری به خود و مسائل پیرامون خود توجه کنند. این موضوع باعث می شود تا ویژگی های مثبت و منفی در مورد خود را بهتر شناخته و به نوعی خودآگاهی و در نتیجه عزت نفس دست پیدا کنید. به عبارت دیگر ، ذهن آگاهی با افزایش توانایی بررسی افکار و احساسات بدون قضاوت ، به افزایش خودآگاهی کمک می کند. به گفته محققان دانشگاه استنفورد ، مراقبه به طور خاص به کسانی که اضطراب اجتماعی دارند کمک می کند. در مطالعه ای که در سال 2009 در مجله روان درمانی شناختی منتشر شد ، 14 نفر از مبتلایان به اختلال اضطراب اجتماعی در دو ماه آموزش مدیتیشن شرکت کردند و پس از اتمام برنامه کاهش اضطراب و بهبود عزت نفس در آنها گزارش شد.
کاهش استرس
با مدیتیشن سطح کورتیزول که هورمون معروف به هورمون استرس است، در بدن کاهش پیدا کرده و در نتیجه به شما در احساس آرامش بیشتر کمک می کند. در یک بررسی در سال 2013 ، محققان بیش از 200 مطالعه درباره مراقبه در بین افراد سالم را تجزیه و تحلیل کردند و به این نتیجه رسیدند که مدیتیشن یک روش موثر برای کاهش استرس است. تکرار یک مانترا ، مثل یک کلمه یا یک عبارت ، در حین مراقبه نیز می تواند اثر آرام بخشی داشته باشد و با تمرکز بر روی مانترا ، می توانید تمرکز خود را از افکار منحرف کننده دور کنید.
در یک مطالعه دیگر که در سال 2019 انجام شد، کاهش اضطراب روانشناختی در معلمانی که در یک برنامه مراقبه شرکت کردند، کاملا قابل مشاهده بود. محققان از مقیاس های استرس قبل و بعد از برنامه برای اندازه گیری میزان افسردگی و استرس در شرکت کنندگان استفاده کردند. پس از یک دوره مراقبه هفت مرحله ای ، شرکت کنندگان در طی چهار ماه دو بار در روز و به مدت 15 تا 20 دقیقه مدیتیشن را انجام دادند و نسبت به قبل از یادگیری فنون ، میزان استرس و فرسودگی شغلی را گزارش کردند.
مدیریت اضطراب و افسردگی
مدیتیشن کمک می کند تا ذهن خود را بر روی حال متمرکز کنید ، و همین موضوع باعث می شود کمتر فکر هایی که باعث اضطراب می شود و می توانند به افسردگی دامن بزنند را در ذهن خود راه دهید. تجزیه و تحلیل تحقیقی که در سال 2014 بر روی همین موضوع انجام شد، نشان داد که مراقبه می تواند به کاهش اضطراب و افسردگی کمک کند و می تواند بخشی از یک برنامه جامع درمانی سلامت روان باشد. تحقیقات دیگری نیز مزایای کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی (MBSR ) را تایید کرده اند. برای مثال یک برنامه درمانی شامل مراقبه نشان داده که MBSR می تواند به افراد مضطرب کمک کند تا ذهن خود را آرام کرده و علائم افسردگی ، از جمله اختلال در خواب ، از دست دادن اشتها و کمبود روحیه را کاهش دهند.
کمک به مبارزه با اعتیاد
مدیتیشن این توانایی را دارد تا گیرنده های مغزی مرتبط با اعتیاد به مواد مخدر و الکل را که به هوس مصرف این مواد مربوط می شود را تغییر می دهد. علاوه بر این ، مراقبه آگاهی فرد از ولع مصرف را افزایش داده و امکان مدیریت بهتر آنها را به فرد می دهد. این آگاهی واقعا قدرتمند است زیرا می تواند به فرد گرفتار اعتیاد اجازه دهد سر خوشی و آرامش را بدون اینکه تحت تاثیر مواد خاصی باشد، تجربه کند. با مدیتیشن فرد اصرار را متوجه می شود اما لازم نیست که تسلیم آن شود.
کمک به کنترل درد
بسیاری از پزشکان انجام مدیتیشن آگاهانه را به عنوان بخشی از یک برنامه جامع مدیریت درد توصیه می کنند. به عنوان مثال ، یک مطالعه در سال 2020 روی بیش از 6400 شرکت کننده در 60 آزمایش انجام شد و نتایج آن نشان داد که مدیتیشن می تواند درد کسانی را که از درد پس از جراحی ، حاد یا مزمن رنج می برند ، کاهش دهد. البته مدیتیشن لزوما باعث از بین رفتن درد نمی شود. با کمک مراقبه می دانید که درد هست، اما تسلیم آن نمی شوید و آن را می پذیرید، در نتیجه احساس درد در شما کاهش پیدا می کند.
چرا مرکز توسعه آموزش مجازی پارس را برای دوره مدیتیشن انتخاب کنیم؟
هدف مرکز توسعه آموزش مجازی پارس ارائه آموزش با کیفیت و سطح بالا به افراد علاقمند به افزایش مهارت و یادگیری است. به همین منظور در طراحی و ارائه دوره های خود از اساتید مجرب و حرفه ای آن حوزه استفاده کرده و مباحث و سر فصل های کاربردی و جامعی را برای هر دوره طراحی کرده است. این موضوع در مورد دوره مدیتیشن نیز صدق می کند و آموزش در نظر گرفته شده برای این دوره مطابق با دانش به روز دنیا و کاملا کاربردی است. علاوه بر سطح آموزش در مرکز توسعه آموزش مجازی پارس، مزیت دیگر نیز دارد و آن اعتبار مدرک دور مدیتیشن است. پس از پایان دوره به دانش پذیران گواهینامه دوره مدیتیشن داده می شود که از سطح بالای اعتبار برخورد است.