مدیریت اصول و سرپرستی چیست


تعریف مدیریت چیست ؟

مدیریت برای حیات سازمان یافته ضروری می باشد . مدیریت خوب ستون فقرات یک سازمان موفق است. مدیریت زندگی به معنای انجام کارها برای رسیدن به اهداف زندگی می باشد  و مدیریت یک سازمان به معنای دستیابی به کارهایی است که افراد و افراد دیگر برای دستیابی به اهداف خود سازمان انجام می دهند.

مدیریت مجموعه ای از پایه های مربوط به برنامه ریزی، سازماندهی، هدایت ، کنترل است. استفاده از این اصول در بهره گیری از منابع فیزیکی، مالی، انسانی و اطلاعاتی به طور موثریست برای دستیابی به اهداف سازمانی می باشد.

مگ گینسون، موسلی و پیتی  مدیریت را به عنوان " کار با منابع انسانی، مالی و فیزیکی را برای دستیابی به اهداف سازمانی " تعریف می کنند.

اولین شخص در سازمان ، مدیر است. مدیران معمولا داشتن نظارت زیاد را، نوعی وظیفه برای خود به حساب می آورند.

سرپرست، گروه بزرگتری را می تواند سرپرستی کند. بنابراین وظیفه سرپرست بیشتر شده و محیط های بیشتری را باید نظارت کند.

عضو مهم هر سازمان، مدیریت آن موسسه می باشد. هارولد کنتز ، مدیریت را مهمترین زمینه کاری انسان می داند و معتقد است که وظیفه  اصلی مدیران در تمام سطوح و در همه واحدهای مختلف بازرگانی، صنعتی و اداری این است که محیطی را طراحی و ایجاد کنند، تا در آن اعضای سازمان بتوانند به صورت گروهی به کار خود برسند و به اهداف معیین شده دست یابند.

دوره آموزشی اصول مدیریتی و سرپرستی مقدماتی

 

تعریف مدیریت چیست

 

چهارده اصل مدیریت هنری فایول(henry Fayol) که در تمام دنیا شناخته و پذیرفته گردیده علاوه بر آن مورد استفاده قرار می گیرد به شرح زیر می باشد :

1-    تقسیم کار:

به تقسیم کردن کارهای سازمان میان افراد و ایجاد کردن سهم، تقسیم کار می گویند. تقسیم کار منجر به تخصصی شدن کارها می شود، کارایی را بالا می برد و منجر به افزایش بهره وری و سودآوری موسسه نیز می گردد.

2-    انضباط :

انضباط نشانه نمایان یک سازمان به پرسنل و نیز احترام پرسنل به هنجارهای و مقررات سازمان است. انضباط ممکن توسط خود افراد به صورت خودجوش رعایت شود یا به آن ها واگذار گردد.

3-    وحدت فرمان :

طبق این اصل یک پرسنل تنها باید از مدیر خود دستور بگیرد.

4-    ثبات جایگاه کارمندان :

یک کارمند برای فراگرفتن شغل خود، و ثبیت جایگاه شغلی اش به زمان نیاز دارد. اعضا باید امنیت شغلی داشته باشند چرا که نداشتن امنیت کاری و شغلی به خطات جبران ناپذیری ختم خواهد شد. شرکت های موفق معمولا کارمندان ثابتی دارند.

5-    روحیه تیمی :

مدیران باید همکاری تیمی را بین کارمندان ایجاد کنند و بین آن ها جدایی نیندازند. انسجام، وحدت و یکپارچگی باید در بین کارمندان وجود داشته باشد. اتحاد، منشا قدرت یک سازمان و ویژگی مشترک تمام سازمان های موفق است.

  
اصول مدیریت :

پیدایش سازمان های اجتماعی و رشد روز افزون آن ها یکی از شایستگی های مشهود تمدن بشری است. با توجه به عوامل گوناگون مکانی و زمانی و ویژگی ها و نیازهای خاص هر جامعه روز به روز بر تکامل و توسعه سازمان ها افزوده می شود.

 

وظایف مدیریت چیست ؟

-    برنامه ریزی:

ستون و پایه مدیریت است. شامل ارزیابی مداوم آنچه که سازمان هست و آنچه که در آینده می خواهد باشد و ارائه و اجرای برنامه ای مدرن برای تحقق اهداف سازمانی می باشد.

-   برنامه ریزی استراتژیک :

وظیفه ایست که در شرایط بحرانی لازم است که استراتژی هایی به طور ناگهانی پیاده سازی شوند، و برنامه های خود را در جهت دستیابی به اهداف خود تغییر دهند این آماده سازی و تنظیم شرایط برنامه ریزی استراتژیک می نامند.

-    سازماندهی :

وظیفه مدیریت سازماندهی است، مدیران باید منابع خود را برای  اجرای برنامه‌ هایی که  تعیین نموده اند، سازماندهی نمایند.

-    هدایت یا رهبری :

به مدیران کمک می کند، فعالیت های کارکنان خود را نظارت نمایند و آنها را به سمت مسیری صحیح در جهت تحقیق اهداف فردی و سازمانی هدایت نمایند.

-    کنترل :

معیین کردن استانداردهای عملکرد که با اهداف سازمانی هماهنگ هستند ، همچنین ارزیابی و گزارش دهی پیرامون عملکردهای مشاغل را بر می گیرد.

-    استخدام :

بدون منابع انسانی هیچ سازمانی نمی تواند کارکند و سود آور باشد، حتی مدل های کارای کسب و کار همچون بازاریابی آنلاین نیازمند افرادی متخصص برای جمع آوری کارکنانی آگاه می باشد.

 

تعریف سازمان :

سازمان سیستم های اجتماعی بزرگ و پایداری است که فعالیت های اعضای آن ها برای رسیدن به هدف های خاص، مشخص و هماهنگ شده است. سازمان یک رشته روابط منظم و عقلانی است که بین افرادی که مسئولیت های پیچیده و متعددی انجام می دهند و به منظور تامین هدف های مشترک خاصی برقرار می گردند.

آموزش اصول مدیریتی و سرپرستی مقدماتی

 

تعریف سازمان

 

وظایف سازمان ها :

فرایندهای که برای دستیابی به اهداف سازمان اهمیت بالایی دارند.

-     تصمیم گیری

-    ارتباط

-    جریان اطلاعات

-    کنترل

-    پاداش

-    تنبیه

 

سرپرست کیست؟

سرپرست به کسی اطلاق می شود که دیگران را هدایت و اداره و در سازمان بر خلاف سایر رده های مدیریتی افراد غیر مدیر را اداره می کند. رده های مختلف مدیریت در هر سازمان یا مجموعه کاری که به نوعی سرپرستی عده ای را به عهده دارند . یا به عبارتی کار دیگران را کنترل می کنند  و بدون توجه به موقعیت  آنها در سلسله مراتب قدرت در سازمان  و رسما بر کار دیگران نظارت دارند نیز سرپرست شناخته می شوند.

 

سرپرستی چیست ؟

به عنوان یکی  از شغل های در اروپا بعد از جنگ جهانی اول شکل گرفت که درآن جنبه های فنی و نظارت بر انجام کار افراد مورد توجه قرار گرفت. با گسترش سازمان ها به اهمیت کارها، سرپرستان نیز افزوده شدن به طوری که بدون سرپرستان انجام کار دشوار بود. اهمیت نقش سرپرستان به عنوان مدیران نیروی کار در اجرا عملیات سازمان های آموزشی و تحقیقاتی برای آموزش سرپرستی ایجاد گردید.

در تمامی کارهای صنعتی، تولیدی و خدماتی جایگاه و نقش سرپرستان از اهمیت خاص برخوردار است زیرا این گروه از مدیران علاوه بر اینکه حلقه ارتباطی موثر میان کارکنان و مدیران هستند می توانند فعالیت های کارکنان را در جهت هدفهای سازمان نیز رهبری کنند و استفاده صحیح و مفید از امکانات و منافع موجود موجب می گردد هماهنگی میان واحدهای سازمان ایجاد شود و نهایتا به وسیله دستور موثر تقسیم کار ، ارزش یابی و نظارت نیروی خود را به نحوه مطلوبی هدایت نمایند.

 

اصول سرپرستی :

  • وظایف و مسئولیت های افراد سازمان باید کاملا از قبل مشخص شده باشد. معمولا وقتی به کسی وظیفه کاری داده می شود، قبل از هر چیز باید بداند از او چه می خواهند و وسایل و ماموریت ها شخص کدام هستند.
  • افراد باید در انجام دادن وظایف خود هدایت شوند. هر فردی در سازمان علاقمند به آگاهی از اتفاقاتی است که در سازمان رخ می دهد و به کار پرسنل ارتباط دارد.
  • فعالیت اعضای سازمان باید مورد توجه قرار بگیرد. اگر کار افراد گروه مورد توجه باشد کارمندان بیشتر به کار علاقه مند خواهند شد.
  • کار نا موفق باید مورد انتقاد قرار بگیرد. انتقادات باید خصوصی انجام گیرد تا جنبه عملی داشته باشد. عیب جویی در حضور دیگران ممکن است سبب ناراحتی بقیه اعضا گردد.
  • به خدمتکاران سازمان باید باید اجازه داد تا مسئولیت های بیشتری را بپذیرند. سرپرست موفق کسی است که بتواند شخص با لیاقتی را جانشین خود نماید.
  • کارکنان باید برای استعدادهای خود تشویق شوند. سرپرستانی در کار موفق می شوند که بتوانند عملکرد افراد تحت سرپرستی خود را به کار بیندازند تا با استفاده از پیشنهادات و عقاید جدید آنان، روز به روز بر موفقیت کار می افزاید.
  • محیط کار باید تمیز و بهداشتی باشد و از هر گونه آلودگی به دور باشد. بسیاری از سرپرستان نه تنها در انجام کارهای کم خطر به مسایل بهداشتی و مصونیت محیط کار توجهی ندارند بلکه در کارهای خطرناک هم، توجهی به مساله خطر نمی نمایند.

مدرک اصول مدیریتی و سرپرستی مقدماتی 

 

اصول سرپرستی

نظرات و دیدگاه ها

۷ روز هفته ۲۴ ساعته پاسخگوی شما هستیم.
کلیه حقوق مادی و معنوی برای وب سایت مرکز آموزش مجازی پارس محفوظ است.
طراحی و توسعه با توسط تیم IT در پارس