آموزش تور گردانی حرفه ای
تورگردانی چیست | professional touring
تورگردانی به معنای، سفر گروهی از یک منطقه به منطقه دیگر برای بازدید از مکان های دیدنی و جذاب است که توسط یک لیدر هدایت می شود. در صنعت گردشگری ، به فردی که خدمات سفر مانند اقامت، حمل و نقل و سایر خدمات را جداگانه تهیه کرده و آنها را در قالب یک بسته سفر به صورت مستقیم یا غیر مستقیم به مشتریان ارائه می کند، تورگردان | tour operator گفته میشود.
معمولا تورگردان ها، خدمات سفر را به صورت عمده تهیه کرده و می تواند هر بخش را در اختیار یکی از مشتریان بگذارند. علاوه براین، گاهی تورگردان ها شخصا محصولات گردشگری را ارائه کرده و یا به عنوان نماینده عرضه کنندگان محصولات و پکیج های سفر، مانند شرکت های هواپیمایی و هتل داران ، خدمات را در اختیار مشتریان می گذارند.
تاریخچه گردشگری در ایران و جهان
اصطلاحات "توریست " و "توریسم "، اولین مرتبه در سال 1315 شمسی مورد توجه قرار گرفته و کشورهای مختلف از آن استفاده کردند. با توجه به سفرنامه هایی که از قرن سوم تا هشتم شمسی به جا مانده ، میتوان اینطور نتیجه گرفت که مسلمانان در قرن های گذشته نیز به کشورهای خاورمیانه ، ژاپن ، آفریقا و اروپا سفر می کردند. علاوه بر این، مسلمان ها، از سفر خود گزارشی تهیه نموده و آنها را در کتاب های جغرافیایی و یا تاریخی و عقیدتی ثبت می کردند تا افراد دیگر هم از آنها استفاده کنند.
در این دوره، هیچ شاهد یا سندی مبنی بر علاقه اروپایی ها به سفر وجود ندارد و فقط گاهی ، تاجر یا جهانگرد های یهودی غربی برای انجام معاملات به کشورهای شرقی سفر می کردند. اما از قرن یازده شمسی، جریان گردشگری برعکس شده و بخش عمده گردشگران، غربیان بودند که به کشورهای شرقی سفر کرده و از شیو های حکومتی ، محصولات شهرهای اسلامی و آداب و میراث فرهنگی شان گزارش هایی تهیه و ثبت می کردند.
در این مقاله، سرفصل هایی مانند تورگردانی چیست، فنون تورگردانی حرفه ای، تورگردانی حرفه ای در ایران، آموزش تورگردانی حرفه ای ، فنون و مهارت تورگردانی حرفه ای مورد بحث و بررسی قرار می گیرند.
تفاوت دفاتر خدمات مسافرتی و جهانگردی(travel agency) با تورگردانی
تفاوت دفاتر خدمات مسافرتی و جهانگردی(travel agency) با تورگردانی در این است که، این دفاتر واسطه بین ارائه کننده های اصلی خدمات سفر مانند تورگردان ها، شرکت های حمل ونقل و هتل دارها هستند و وظیفه شان جذب مشتری از طریق برخورد مستقیم است. بنابراین، موفقیت یا عدم موفقیت دفاتر خدمات مسافرتی و جهانگردی (travel agency) ، در برنامه های گردشگری ارائه شده توسط تورگردان ها تاثیر مستقیمی دارد.
در واقع، نقش دفاتر خدمات مسافرتی و جهانگردی (travel agency)، تهیه و ارائه خدماتی است که از هر نظر برای مشتری مناسب باشد. بنابراین، کارکنان دفاتر خدمات مسافرتی و جهانگردی (travel agency) باید نسبت به برنامه های سفرشان آگاهی کامل داشته باشند و در این زمینه ، اطلاعات جامعی را در اختیار مشتریان گذاشته و آنها را راهنمایی کنند.
همچنین، دفاتر خدمات مسافرتی و جهانگردی (travel agency) ، خدمات گردشگری را به صورت خرده فروشی و جدا ارائه می دهند اما اگر ،خدمات را در سطح گسترده تری به مشتریان معرفی کنند، به شرکت تورگردان تبدیل می شوند.
فنون و مهارت های تورگردانی حرفه ای
تورگردانی نیز مانند دیگر حوزه ها دارای فنونی است که تسلط بر آنها میتواند به پیشبرد و موفقیت تورگردان در معرفی خدمات کمک چشمگیری بکند. فنون و مهارت هایی تورگردانی حرفه ای که تورگردان ها باید از آنها مطلع باشند شامل:
- توانایی تعریف مفاهیمی ماند تور، تور گردان و....
- در نظر گرفتن اطلاعات مورد نظر گردشگران و چگونگی ارائه توضیحات
- برنامه ریزی و بازبینی برنامه سفر و کنترل صحت زمانبندی ها
- آگاهی از مفهوم روانشناسی گردشگری و فنون کارآمد تورگردانی حرفه ای
- توضیح شرح وظایف و مسئوولیت های لیدر تور
- مدیریت بحران و راه کارهای خروج از آن
- داشتن مهارت های مدیریت تور و ارتباط های گروهی
- توانایی تهیه و نوشتن گزارش و ارائه مطلب
تورگردانی حرفه ای در ایران
علی رغم اینکه، تورگردانی حرفه ای در ایران بسیار رایج و مرسوم شده و انتظار میرود که بخش گردشگری از نظر اقتصادی رشد چشمگیر و پیوسته ای داشته باشد، اما کارشناس های صنعت گردشگری بر این باور هستند که تعداد تورگردان های حرفه ای کافی نبوده و همین امر موجب کاهش گردشگری شده است. بنابراین، آموزش هایی که برای این دوره ارائه می شود باید به اندازه کافی استاندارد باشند.
در همین راستا، اگر برای تورگردان ها امنیت شغلی فراهم شود، آنها می توانند رضایت گردشگر را نسبت به خدمات زیرساختی مانند حمل و نقل و هتل ، جاذبه های گردشگری مقصد و خدمات راهنمایی تور جلب کنند. نکته دیگری که در تورگردانی در ایران حائز اهمیت به نظر می رسد این است که تورگردان ها با گردشگران خارجی در ارتباط و تعامل هستند و به نوعی نقش رابط فرهنگی را به عهده دارند؛ بنابراین، آنها باید به یک زبان خارجی تسلط داشته باشند تا بتوانند مخصوصا تفاوت های فرهنگی را توضیح دهند.
آموزش تور گردانی حرفه ای
گردشگری ، یکی از صنایع مهمی ست که چرخ های اقتصاد یک کشور را می چرخاند و به توسعه زیر ساخت های اقتصادی نیز کمک می کند. آموزش تورگردانی حرفه ای شامل شناخت صنعت گردشگری ، طبیعت گردی و اکوتوریسم ، بخش های مختلف خدمات سفر، اشنایی با تورگردانی، نقشه خوانی در گردشگری و شناخت موزه ها و اماکن تاریخی می شود.
با توجه به حساسیت و اهمیت گردشگری و تور گردانی، مرکز آموزش مجازی پارس، بسته آموزشی با عنوان تور گردانی حرفه ای را برای تورلیدر ها و افراد علاقمند به این حوزه معرفی و ارائه نموده است. این بسته آموزشی ، جامع و کامل بوده و مطالب مفید و کاربردی در زمینه گردشگری در اختیار شرکت کنندگان گذاشته و در پایان دوره نیز، مدرک تورگردانی حرفه ای اعطا می کند. برخی از سرفصل های نهایی این دوره عبارتند از:
فصل اول
- مفاهیم اصلی گردشگری
- تعریف گردشگری با تاکید بر تقاضا (گردشگر)
- تعریف گردشگری با تاکید بر عرضه (مقصد و ساکنان)
- صنعت گردشگری
- گونه شناسی گردشگری
فصل دوم
- منابع طبیعی
- محیط انسان ساخت
- بخشهای عملیاتی
- انواع بیمه وخدمات آن در مسافران گردشگری
- اخلاق گردشگری
- خدمات بانکی و تسهیلات
فصل سوم
- تعاریف پایه گردشگری
- انواع تورگردانان
- كانال هاي توزيع در گردشگري واسطه ها در گردشگري
- مراحل طراحي كانال هاي توزيع
فصل چهارم
- آشنایی با اکوتوریسم
- اصول اکوتوریسم
- ارزش های بوم گردی و اکو توریسم
- توریسم مردمشناسی
- کوهنوردی و غارگردی
فصل پنجم
- مهارت های روابط اجتماعی
- اشتباهات تورگردان
- انواع راهنما
- جامعه راهنمایان ایرانگردی و جهانگردی
فصل ششم
- تعريف نقشه
- نقشه خوانی
- انواع نقشه های
- انواع روشهای جهت یابی
فصل هفتم
- گردشگری شهری و روستایی
- گردشگری روستایی، منبع درآمدی برای روستاییان
- انواع گردشگري روستايي
- گردشگری عشایری
- گردشگری فرهنگی
فصل هشتم
- تاريخچه موزه و موزه دارى در ايران
- انواع موزه ها
- خانه مشروطه (اصفهان)
- باغ عفیف آباد(شیراز)
- آتشکده اسپاخو خراسان
انواع تورگردان ها
به طور معمول ، بنگاه های تورگردان انواع مختلفی دارند که شامل:
تورگردان های انبوه
این تورگردان ها، انواع برنامه های تور را ارائه کرده و می توانند از طرف قرارداد خود تخفیف بگیرند. به عنوان مثال، تورگردان های انبوه برای المپیک 2020 برنامه ریزی می کنند.
تورگردان های داخلی
بسته هایی که این تورگردان ها تهیه و فراهم می کنند، برای سفر در داخل کشور بوده و شامل همه انواع امکانات می شود. قابل ذکر است که این تور گردان ها ، بعد از تورگردان های خارجی شکل گرفتند و سود حاصل از آنها، از تورگردان های خارجی بیشتر است.
تورگردان های تخصصی
محدوه فعالیت این تورها، از تورهای داخلی تا خارجی بوده و تعدادشان نسبت به تورگردان های انبوه بیشتر است اما کمتر شناخته شده اند. این تورگردان ها برای رویدادهای خاصی مانند گردشگری ورزشی و بازدید از مسابقات المپیک برنامه ریزی می کنند.
عملیات تورگردانی پیکی بک (piggy back)
گاهی ، بنگاه های مسافرتی علاقمند به فعالیت در زمینه گردشگری ، توانایی ریسک کردن را ندارند؛ بنابراین به تورگردان ها پیشنهاد می دهند که می توانند بسته های سفر تورگردان های اصلی را به صورت یکجا بفروشند و از این طریق، خدمات آنها را معرفی و ارائه کرده و از منفعت آن استفاده می کنند.
تورگردان های تورهای ورودی
تورگردان هایی که دارای تور داخلی هستند، امکانات سفر را برای مسافرانی که قصد سفر به کشور خودشان را دارند ، فراهم می کنند.