آموزش نقاشی روی چوب
طرح نقاشی روی چوب
نقاشی روی چوب ، یکی از هنرهای زیبا و جالب و خلاقانه ای است که افراد هنرمند می توانند با استفاده از آن، وسایل چوبی ساده و حتی تکه چوب های معمولی را به وسایل تزیینی زیبا و متنوع تبدیل کرده و از آنها به عنوان وسایل تزئینی زیبا و جذاب استفاده کنند.
طرح های نقاشی روی چوب بسیار متنوع هستند اما پیش از رسم کردن طرح، باید چوب را برای نقاشی آماده و زیرسازی کرد. برای این کار، ابتدا چوب مورد نظر را انتخاب نموده و با توجه به ابعاد چوب ، مقداری سفیده تخم مرغ را هم بزنید تا کاملا پف کند و سفید شود؛ سپس، آن را برای چند دقیقه کنار گذاشته و صبر کنید تا به حالت مایع دربیاید. در این مرحله می توانید، سفیده تخم مرغ را با دست ، روی سطح چوب خام کشیده و آن را زیر سازی کنید تا برای نقاشی آماده شود.
تاریخچه نقاشی روی چوب
تاریخچه نقاشی روی چوب نشان می دهد که، کشیدن نقاشی روی چوب در دوران باستان بسیار متداول و مرسوم بوده اما از انجایی که چوب مقاومت زیادی نداشته، اکثرا آنها از بین رفته اند. یکی از این شاهکارهای نقاشی، قبر "تومول" در استان " افیون" (Afyon) ترکیه است. این آرامگاه حدود 2400 سال قبل ساخته شده و معماری آن صدمه زیادی ندیده است.
اما متاسفانه، دزدان عتیقه به کرات به این آرامگاه یورش برده و اشیا قیمتی را به همراه تعدادی از چوب های منقوش آن به غارت برده اند. بعد از آن، این محل، مدتهای طولانی به فراموشی سپرده شد اما به همت انستیتوی باستان شناسی مونیخ و کمک های مالی یک موسسه خصوصی، ترمیم و بازسازی و بخش های دزدیده شده آن هم به ترکیه برگردانده شد.
مراحل رنگ زدن روی چوب
به طور معمول، مراحل رنگ زدن روی چوب برای انواع رنگ ها مشابه بوده و باید به ترتیب اجرا شوند تا کیفیت رنگ روی چوب یا هر بافت دیگری به سطح دلخواه برسد. این مراحل عبارتند از:
بتونه کاری: سطح چوب باید با توجه به رنگ انتخابی، بتونه شود تا تمام ناهمواری ها ، ترک ها و سوراخ های آن ، صاف شوند.
سنباده زنی: در این بخش، بتونه هایی که قبلا به چوب زده شده را سنباده می زنیم تا بتونه اضافی روی سطح چوب باقی نمانده و فقط شکاف ها را بپوشاند. میتوان برای سنباده زدن، به ماشین پوست و دریل ، سری های خاص وصل کرد تا سمباده زنی بهتر انجام شود.
رنگ زدن: غالبا، رنگ زدن در دو بخش ( دو دست ) انجام می شود:
مرحله اول ، حالت آستری داشته و با استفاده از انواع وسایل مانند قلمو انجام میشود . رنگ آمیزی اول ، کلی بوده و باید به همه قسمت های چوب رنگ کافی بزنید تا کیفیت رنگ نهایی، عالی شود.
در مرحله دوم نیز، رنگ به کل چوب زده میشود تا تمام کاستیهای قسمتهای مختلف را برطرف میکند. بعد از خشک شدن این رنگ، به چوب سیلر و کیلر میزنیم.
نقاشی با رنگ اکریلیک روی چوب
رنگ اکریلیک برای رنگ آمیزی سطوحی مانند کاغذ، بوم، چوب، لباس، سیمان، آجر و هر سطح دیگری که حالت براق و یا چرب نداشته باشد مورد استفاده قرار می گیرد. از انجایی که چکه کردن روغن از این سطوح، به آنها آسیبی نمی رساند بنابراین، نیازی به آمادهسازی و زیر سازی سطح نیست. اما در صورتی که سطح مورد نظر متخلخل باشد، توانایی جذب آب را داشته و باید برای اطمینان، با لایه زیر رنگ، بتونه یا مواد دیگر پوشانده شود. علاوه بر این، سطوح غیرمتخلخلی همانند شیشه یا آهن نیز باید ابتدا آماده شوند.
طریقه نقاشی با رنگ اکریلیک روی چوب به این صورت است که ، رنگ اکریلیک را باستفاده از اسفنج به سطح چوب زده و بعد از خشک شدن لایه اول، لایه دوم رنگ را با دست به چوب می زنیم تا سطح چوب یکدست شود. این فرایند رنگ زدن را تا جایی ادامه می دهیم که سطح چوب یکدست شود. بعد از خشک شدن رنگ، طرح مورد نظر را با کاربن روی چوب منتقل کرده و طرح را رنگ آمیزی می کنیم.
با توجه به آلودگی شیمیایی کمتر، قابلیت استفاده زیاد، کیفیت چسبندگی، طول عمر و آلودگی شیمیایی کمتر رنگ اکریلیک، این رنگ برای صنایع دستی و کلاژ قابل استفاده است. علاوه بر این، میتوان رنگ اکریلیک را رقیق کرده و از آن به صورت آبرنگ استفاده کرد. همچنین، رنگ اکریلیک معمولا روشن بوده و گاهی روغنی است اما این تفاوت چشمگیر نبوده و می توان با نادیده گرفتن آن، این دو را به جای یکدیگر استفاده کرد.
رنگ اکریلیک نسبت به رنگ روغنی مزیت هایی دارد که از میان آنها میتوان به زنده تر و پویاتر بودن، بی بو بودن و قابل شستشو بودن اشاره کرد. همچنین، علی رغم گران بودن رنگ اکریلیک، این رنگ، در رنگ امیزی ساختمان اروپا و کشورهای غربی مورد استفاده قرار گرفته و رنگ اصلی و پایه محسوب می شود.
آموزش نقاشی روی چوب
با توجه به گرایش و علاقه طیف وسیعی از هنرمندان به انواع نقاشی ، مرکز آموزش مجازی پارس به مدیریت میثم شکری ساز، دوره آنلاین آموزش نقاشی روی چوب را برای هنرمندان علاقمند به کار روی چوب ارائه کرده است. این دوره دارای سرفصل های کاربردی بود و شرکت کنندگان می توانند با کسب نمره قبولی در آزمون پایان دوره، مدرک معتبر دریافت کنند. خلاصه ای از سر فصل های این دوره عبارت است از:
فصل اول
- آشنائي با انواع چوب ها و کاربرد آن
- آشنایی با چوب توسکا و کاربرد های آن
- کاربرد چوب راش در ساخت درب های روکش دار
- معرفی چوب افرا و کاربردهایش
- چوب راش( Brich)
- چوب توسکا (Alnus)
- چوب افرا (Maple)
- چوب روسي و کاربردهای آن
- چوب ماهاگوني يا آکاژو
- کاربرد چوب ماهاگونی یا آکاژو
فصل دوم
- شناخت مبانی نقاشی
- مداد رنگى
- رنگ اکریلیک
- آبرنگ
- ابزارهای نقاشی
- انواع کاردک، کاربرد آنها
- انواع قلم موها
- تمیز کردن قلم مو
- پالت نقاشی
- انواع حلال های رنگ و کاربرد آنها
- چسب و کاربرد آن در نقاشی
- چسب چوب
- سریشم
فصل سوم
- آموزش نقاشی روی چوب
- لوازم مورد نیاز برای رنگ آمیزی چوب
- آموزش رنگ آمیزی چوب
- آموزش نقش برجسته روی چوب
- فصل اول: آشنایی با مواد و ابزار مورد نیاز
- فصل دوم: تهيه خمير
- فصل سوم: انتقال طرح
- فصل چهارم: دورگیری با خمیر یا مایع مل
- فصل پنجم: رنگ کردن
- هنر سوخته کاری چوب
- نقاشی ساده روی چوب
- نقاشی روی چوب با ایده های جدید و خلاقانه
- ایده های هنرمندانه و زیبا برای نقاشی روی چوب و ظروف چوبی
فصل چهارم
- اندازه گیری و خط کشی روی چوب
- واحدهای اندازه گیری طول
- وسایل اندازه گیری
- خط کش فلزی
- پرگارهای انتقال اندازه
فصل پنجم
- برش کاری و قوس بری چوب
- ابزار برش
- اره مویی
- اره کمانی
- چسبهای مخصوص چوب و انواع آن
- اصول چسباندن صفحات چوبی و پرس کردن آنها توسط پرس دستی
فصل ششم
- پرداخت کاری و معرق چوب
- سمباده چوب
- معرق چوب
- ابزار كار معرق روی چوب
- میز کار معرق کاری
- مراحل اجرای یک طرح معرق
- روش های پیاده کردن الگو بر روی چوب
- مراحل اجرای یک نمونه معرق کاری
- طرح گل و مرغ روی چوب
فصل هفتم
- رنگ شناسی در ساخت رنگ های مورد نیاز
- دایره رنگ
- رنگهای اصلی
- رنگ های فرعی یا ثانویه
- رنگ های ترکیبی
نقاشی روی چوب با رنگ روغن
برای نقاشی روی چوب با رنگ روغن، مقدار کمی از رنگ را براشته و آن را در راستای الیاف چوب، به طور کامل روی چوب پخش می کنیم تا به طور کامل جذب چوب شده و لایه رنگ در انتهای کار، بیش از حد ضخیم نشود. رنگ های روغنی را به صورت نازک و یکنواخت بزنید تا به سهولت و سرعت جذب چوب شده و پوسته پوسته نشوند.
معمولا، 10-8 ساعت طول می کشد تا رنگ روغن خشک شود بنابراین، بهترین زمان برای زدن رنگ دست دوم، 24 ساعت پس از رنگ آمیزی دست اول است. البته، رنگ دست دوم را نیز باید نازک و یکنواخت زد و میتوان در پایان کار آن را پولیش (براق)کرد. مراحل و شیوه نقاشی روی چوب با رنگ روغن مشابه نقاشی با رنگ اکریلیک روی چوب بوده فقط، رنگهای روغنی با گذشت زمان، با هوا واکنش داده و به طیف زرد تغییررنگ میدهند.