نقاشی روی سفال
نقاشی روی سفال :
سفالگری یکی از کهن ترین صنایعی است که محل تولید آن از کشور ایران است. تاریخ سفالگری در ایران از هزاره هشتم پیش از میلاد شروع شد. مهم ترین پیشرفت در صنعت سفال سازی ، خلق نقاشی روی سفال ها می باشد . این روش ممکن است در نتیجه انگیزه زیبا پسندی تولیدکنندگان و مصرف کنندگان ظروف باشد. سابقه سفال ها در ایران به هزارهای قبل از میلاد تعلق دارد. اولین نمونه های سفال مربوط به دوره اول تمدن یعنی هزاره پنجم قبل از میلاد است.
خرید دوره آشنایی با نقاشی روی سفال
هنر نقاشی روی سفال، در زمینه هنر سفالگری به وجود آمده است. نقاشان سفال پس از آشنایی با سفال از خط های هندسی استفاده می کردند و رفته رفته به جای خط های هندسی روی سفال، گل ، گیاه و یا حیواناتی مانند: مار ، شترمرغ، روی ظرف نقاشی می کردند. این روش به سبب شوق هنری ابداع شد . نقاشی به سبک طبیعی و برابر آنچه که در طبیعت وجود داشت و بر اساس ذوق هنری انسان ها ، رفته رفته هنرمندان، به نقاشی کردن طبیعت و موجودات و اشیا پرداختند.
هنر نقاشی روی سفال نیز به خوبی حضور خود را در ظروف سفالی اسلامی ثابت کرد و مناطق سفال گری در ایران تشکیل گرفت و آثار منحصر به فردی ساخته شد. تکنیک مورد استفاده در تزیین سفال گری متنوع است ، از جمله تکنیک ها زیر لعابی ، رو لعابی، لعاب های فیروزه ای ، لعاب هفت رنگی و لعاب های مینایی می توان اشاره کرد. تکنیک زیر لعابی : یکی از شیوه های منحصر به فرد در تزیین سفال می باشد که با استفاده از آن می توان پیش لعاب* کاری سفال ، طرح های بسیار جذابی را در اجسام سفالی نقاشی کرد.
لعاب روی سطح نقاشی کشیده شده روی سفال را پوشش می دهد، این نوع تزیین در سطح سفال، علاوه بر زیبایی از استقامت و استحکامت زیادی برخوردار است. با استفاده از تکنیک نقاشی زیر لعابی، پوشش شفاف و چشم نوازی را بر روی اجسام سفالی ایجاد کرد حتی با استفاده از تکنیک زیر لعابی می توان نقاشی های بسیار زیبا و هنرمندانه ای در سطوح سفالی رسم نمود. تکنیک زیر لعابی در قرن دوازدهم میلادی اوج بیشتری پیدا کرد که در آن دوران رنگ های مورد استفاده برای نقاشی زیر لعابی را به روش مستقیم و یا از روش های دیگر بر روی بدنه سفال ایجاد می نمودند و بعد یک لایه لعاب شفاف برای پوشش سطح سفال برای نقاشی استفاده می کردند. با استفاده از لعاب کاری می توان سفال های بسیار زیبا و با درخششی جالب تولید کرد.
نقاشی برجسته روی سفال :
یکی از جالب ترین و جذاب ترین هنرهای امروزی نقش برجسته است که در میان علاقمندان محبوبیت خاصی پیدا نموده است. نقاشی برجسته برروی سفال (لینک به دوره سایت) و تابلوها به طور زیبایی استفاده می شود و حتی به نمای داخلی ،جلوه جذابی می بخشد.
توصیه به علاقمندان برای انجام نقش برجسته روی سفال و انواع نقاشی های روی سفال می توان گفت این روش بازار کار خوبی دارد و همواره می توانند از هنر خود درآمد کسب نمایند.
آموزش نقاشی روی سفال برجسته ، نقش پر رنگی در همه کارهای هنری دارد به این توجه داشته باشید تکنیک های برجسته سازی نیز نیاز به آموزش ظرافت های هنری فراوانی دارد.
هنر نقاشی روی سفال طراحی نقش های سنتی و مدرن بر روی بدنه سفال است که با استفاده از روش تکنیک های متفاوتی انجام می گیرد .
ابزارهای مناسب نقاشی روی سفال :
- گلدان یا هر جسم سفالی
- رنگ اکرلیک طلایی
- چسب چوب
- کاغذ آلمینیومی
- قلم مو
- دورگیر طلایی
- اسپری ثابت کننده رنگ روی سفال
مزایای آموزش نقاشی روی سفال :
نقاشی روی سفال یکی از لذت بخش ترین فعالیت هنری می باشد که علاوه بر ایجاد سرگرمی و تفریح در اوقات فراغت، دارای مزایای جالب تری در سلامتی نیز دارد که از آن جمله می توان به ایجاد آرامش روحی و معنوی نقاشی روی سفالگری، روندی را برای بروز خلاقیت ها و مهارت های فردی فراهم می آورد و حتی یک شغل مناسب برای ایجاد آرامش در ذهن می باشد و می توان از آن برای روش تمرکز که هدف آن به دست آوردن آرامش و اصلاح کیفیت روانی است، استفاده نمود.
نقاشی روی سفال یک سرگرمی لذت بخش می باشد و امکان نشان دادن استعدادها و خلاقیت ها را به وجود می آورد و باعث فرصت مناسبی برای خلق آثار هنری جدید می باشد. با آموزش نقاشی روی سفال می توان آزمون خطا را به طور مستقیم در زندگی تجربه کرد و به این ترتیب اشتباهات احتمالی در نقاشی روی سفال و تلاش در رفع اشکالات به وجود آمده در نقاشی ، موجب افزایش قدرت تحمل و درک می گردد.
آموزش آشنایی با نقاشی روی سفال
آموزش نقاشی روی سفال :
1- یک ظرف سفالی انتخاب می کنیم .
2- اول سطح ظرف را با استفاده از سنباده نرم به صورت کامل صاف و یکدست می کنیم. می توان در صورت سریع کار کردن از قلم موی نرم سطح ظرف را کاملا گردگیری کنیم. روش دیگر می توان سفال را با آب سرد شسته و اجازه دهیم کاملا خشک گردد.
3- بعد از خشک شدن ظرف سفال آن را رنگ آمیزی می کنیم. اول ظرف سفالی را با چسب چوب بسیار رقیق شده و به وسیله قلم مو سطح مورد نظر را می پوشانیم. در رنگ آمیزی، رنگ گواش سفید را فقط یک لایه نازک و فقط یک بار با استفاده از قلم مو روی سفال می کشیم .
4- بعد از رنگ آمیزی موقع انتقال طرح می رسد ، طرح را بسته به رنگ زمینه با استفاده از کاربن رنگ های مختلف روی سفال منتقل می کنیم و شروع به رنگ آمیزی می کنیم.
5- ابتدا رنگ را کاملا دورگیری می کنیم ، طرح را با استفاده از رنگ مورد نظر و قلم موی گرد با اندازه مناسب 2،3،5 ، 7 شروع به رنگ آمیزی می کنیم.
نکته : هیچگاه قلم هایی که کارایی خود را از دست داده اند و نوک آن ها خراب شده است را دور نیندازیم زیرا برای رنگ کردن مرکز گل ها مناسب می باشد.
6- بعد از خشک شدن رنگ روی سفال از اسپری فاصله 20 سانتمتری کل سفال را می پوشانیم.
آموزش نقاشی نقطه ای روی سفال :
هنر زیبا برای تزیین ظروف سفالی، شیشه ای، چوبی و حتی تزیین پارچه می باشد. این روش در نقاشی روی شیشه هم استفاده می شود.
وسایل مورد نیاز برای نقاشی نقطه ای :
مداد، پرگار، خط کش، دورگیر به رنگ های مختلف، قلمو، سمباده (برای گرفتن ناصافی های سفال)، ظرف سفالی، پاکن
روش انجام نقاشی نقطه ای روی سفال:
- سفال را سمباده می کشیم
- با چسب چوب آن را می پوشانیم
- با رنگ دلخواه رنگ آمیزی می کنیم
بعد از خشک شدن رنگ مرکز سفال را پیدا می کنیم و شکل را با مداد کمرنگ می کشیم
بعد از انتقال طرح روی سفال دورگیر را به روش نقطه ای طراحی می کنیم.
(آموزش های بیش تر نقاشی روی سفال با مدادرنگی و نقاشی روی سفال با رنگ روغن در پکیچ آموزشی مجازی پارس)
دوره آموزش نقاشی روی سفال :
مرکز آموزش مجازی پارس دوره آموزش نقاشی روی سفال را به صورت پیشرفته برای علاقمندان به کارهای هنری برگزار نموده که علاوه بر گذراندن دوره آموزش و دریافت مدرک، دانشپذیران می توانند تمام سفال های ساده که در منزل خود دارند را به زیبایی نقاشی کنند و تغییرات اساسی در ظاهر سفال های خود ایجاد نمایند. برای شروع به کار نقاشی روی سفال به این نکته توجه داشته باشید بهتر است از طرح های ساده استفاده کنید.