انواع تقاضا چیست؟
با توجه به رشد روزافزون علم و آموزشهای کوتاه مدت، مرکز توسعه آموزشهای مجازی پارس با هدف بالا بردن سطح علمی و کمک به تحقق این امر مقاله انواع تقاضا چیست؟ را طراحی و در دسترس علاقمندان قرار داده است.
انواع تقاضا چیست؟
در بخش اول از این مطلب با کلیاتی در رابطه با انواع تقاضا آشنا شدیم و برخی از انواع تقاضا از جمله تقاضا های منفی، ناپاک و پنهان اشنا شده و مثال هایی از انواع آنها را دیدیم. در این مطلب که بخش دوم و پایانی است به انواع مختلف دیگری از انواع آن می پردازیم:
عدم وجود تقاضا: برخی از محصولات با چالش عدم وجود تقاضا مواجه میشوند. مثالی ازایندست وضعیت محصولات و دورههای آموزشی در دورهای هستند که اصلاً برای آنها تقاضایی وجود ندارد یا اینکه میزان تقاضا برای آنها بسیار اندک است. مواجه و حل و رفع این وضعیت بسیار سخت و دشوار است.
تقاضا رو به کاهش: تقاضا رو به کاهش زمانی است که تقاضا برای یک محصول در حال کاهش یافتن است. بهعنوانمثال، زمانی دستگاههای پخش CD به بازار معرفیشده بودند و دستگاههای آیپاد وارد بازار شدند، تقاضا برای دستگاههای والکمن (Walkman) بهشدت کاهش پیدا کرد. هرچند که همچنان مقداری تقاضا برای این محصول وجود داشت، تقاضا مرتبط با آن یک تقاضا رو به کاهش بود. وظیفه یک مدیر بازاریابی در چنین شرایطی یافتن راههایی برای احیاء تمایل به خرید محصول و خارج کردن تقاضا از حالت کاهش و تنزل هست.
تقاضا نامنظم: تقاضای نامنظم به تقاضایی گفته میشود که بهطور ثابت و مستمر وجود نداشته با مقدار آن تغییر میکند. بهترین مثال از این وضعیت انواع محصولات فصلی از قبیل چتر، تهویه هوا یا محل استراحت هست. میزان فروش این محصولات بهصورت نامنظم بوده و در طی فصولی که اوج مصرف آنها هستند بیشترین فروش رادارند و این در حالی است که تقاضا برای آنها در طی فصول دیگر بسیار کم است. بهترین راه برای مواجه با تقاضای نامنظم معرفی مشوقهایی برای مشتری بهمنظور خرید این دست از کالاها هست.
تقاضا کامل: در یک شرایط ایده آل، یک شرکت همواره باید با حداکثر تقاضا روبرو باشد. تقاضای کامل به این معناست که میزان تمایل به خرید محصول برابر با میزان بالقوه عرضه توسط شرکت است. این امر همچنین به این معنا است که بازار از محصول موردنظر این شرکت راضی بوده و اینکه مردم نیز تمایل به خرید این محصول از همین شرکت دارند. چالش بازاریابی در این نوع از تقاضا حفظ میزان علاقهمندی در محصول و شرکت موردنظر هست.
تقاضا بیشازحد: تقاضا بیشازحد درزمانی است که ظرفیت تولید شرکتها محدود است، اما میزان تقاضای بیش از میزان عرضه است. این حالت گاهی اوقات و در برخی از فصول در بازار سیمان کاملاً مشهود است. بهطورکلی، اغلب صنایع سیمان دارای ظرفیت تولید محدودی هستند و این موضوع باعث میشود که تغییر دادن برند و عرضهکننده از طرف مصرفکننده بهطور مکرر دیده شود. برخی از شرکتهای از روشها و تکنیکهای ضد بازاریابی برای معکوس کردن این وضعیت استفاده میکنند. این موضوع به این دلیل است که اگر شرکتی فعالیتهای مرتبط با بازاریابی خودش را حفظ کند، اما قادر به تأمین میزان کالا یا محصول خواسته شده نباشد، شرکت بهشدت ازلحاظ ارزش ویژه برند ضربه میخورد.
یک مدیر بازاریابی موظف به پیش بینی و مدیریت آنها هست. هر نوع از تقاضا دارای چالشهای خاص خودش است و مدیر بازاریابی برای برخورد کردن با آنها و مدیریت تمامی آنها باید بسیار سریع عمل کند.
مقاله انواع تقاضا چیست؟ توسط کارشناسان واحد تحقیق و توسعه مرکز آموزش مجازی پارس تدوین گردیده است.
منبع : مقالات منتخب بازاریابی