آشنایی با سنگ های قیمتی
امروزه آموزش با شیوه های نوینی ارائه میشود و یکی از این شیوه ها آموزش مجازی میباشد که از جهات مختلفی همچون صرفه جویی در زمان و مکان به صرفه میباشد. نخستین گام در راستای آموزش مجازی را میتوان فرهنگ سازی ،ایجاد اعتماد و باور مردم نسبت به کیفیت بالای آموزش و مدرک آن عنوان کرد. این مرکز با بیش از ۱۰۰ مدرس و اعضای هیئت علمی دانشگاه قرارداد همکاری در جهت تدوین محتوا اعم از جزوات درسی ، امکانات مولتی مدیا و همچنین ضبط فیلم های آموزشی نموده است .
در حال حاضر مرکز پارس با اخذ مجوزهای لازم اقدام به آماده سازی بیش از 4۰۰ دوره ی آموزشی در شاخه های مختلف علمی نموده است. یکی از این دوره ها ، دوره آموزشی آشنایی با سنگ های قیمتی یک دوره آموزشی بسیار کاربردی و علمی زیر گروه شاخه ویژه استخدام در مرکز آموزش مجازی پارس می باشد.
سنگهای قیمتی سنگهای جذاب معدنی هستند که پس از برش و پرداخت برای ساخت جواهر بکار می رود. ارزش این سنگها مربوط به رنگ، درخشش یا کمیاب بودنشان است. این سنگها همواره در جایگاه با ارزشی در طول تاریخ قرار داشته اند بخصوص در شرق که از آنها برای زیورآلات در جشنهای تشریفاتی و مذهبی استفاده می شده است. در کتب مقدس آمده است که در تمدن های شرقی بسیار دور از این جواهرات بعنوان انگشتر، گردنبند،دستبند، طوقه، تاج پادشاهان و پوشاکشان و درباریان و کشیشان از این جواهرات استفاده می کردند.
معمولاً گوهرها و جواهرات آلات به چند دسته تقسیم بندی می شوند، و اصولاً جواهرات به گونه های تزئینی گوهرها گفته می شود که به دو بخش عمده «سنگهای گرانبهای معدنی و بخش گوهرها» طبقه بندی می شوند.
گوهرها یک طبقه بندی کامل از سنگهاست، و یک بخش از گوهرها ریشه معدنی ندارند، و به صورت ارگانیک در طبیعت بوجود می آید، که یا منشأ گیاهی دارند و یا در آب دریا ساخته می شوند، و جزء گوهرها هستند ولی جزء سنگهای گرانبها و جواهرات رده بندی نمی شوند.
گوهرها از نظر بها به چند قسمت تقسیم بندی می شوند، که دسته عمده جواهرات بخش سنگها و جواهرات قیمتی گرانبها می باشند، که چهار گونه «الماس – زمرد – یاقوت قرمز- و یاقوت کبود» را شامل می شود، و بقیه گوهرها به دسته نیمه گرانبها تقسیم بندی می شوند، و در حال حاضر نزدیک به 4 هزار سنگ زینتی در این گروه شناسایی شده اند.
معمولاً150 تا 200 گونه از این سنگها در جواهرات استفاده می شود و طرفدار دارد، و حدود 10درصد آن بین 15 تا 20 مورد آن بیشتر معروفیت دارد، مثل مروارید، فیروزه، انواع توپال، انواع گارنر، و انواع کوارتز که به رنگهای مختلف تقسیم بندی می شوند، و چند نوع سنگ نیمه گرانبها وجود دارند که از نظر رده بندی قیمت، بهای بیشتری دارند، مانند الکساندرید، آکوامارین، تانزانایت و ...
جواهرات و یا گوهرهای ارگانیک ریشه معدنی ندارند، مانند کهربا که با ریشه نباتی دارند و در طبیعت یافت می شود، و در اروپای شمالی، مانند روسیه و لهستان به دلیل وجود جنگهایی که در دوران دور زمین شناسی آنها شکل گرفته است.
انواع مرجانها نیز در این گروه که در دریای خاصی یافت می شود، و پرورش می یابد، مثل دریای اطراف ایتالیا، و یا جنوب شرق آسیا، که به عنوان جواهرات زینتی تولید و استفاده می شود.
مروارید هم در این گروه جای دارد، که بهترین نوع مروارید در دنیا مروارید خلیج فارس بوده که گذشته های نه چندان دور به عنوان مروارید بحرین که در اصل مروارید ایران بوده، و چون سواحل آن عمق کمی داشته غواصان بهتر آنان را یافت می کردند، ولی همکنون به خاطر آلودگی دریاها آن مروارید مرغوب را ندارد، کما این که شنیده می شود در اطراف جزیره کیش حوضچه های پرورش مروارید ساخته شده.
همچنین اطراف ژاپن و سواحل استرالیا مرواریدهای مرغوبی دارند، و در اندونزی نیز مرواریدهایی با رنگهای فانتزی زیبا وجود دارد، و مروارید های طوسی رنگ و مشکی و با رنگها تیره نیز در سواحل کشور هائیتی یافت می شود.
ویژگیهایی منحصر بفرد یک گوهر
گوهرهای طبیعی به طور کلی کانی هایی هستند که در گذشته برای آراستگی شخصی مورد استفاده قرار میگرفتند و در حال حاضر نیز روز به روز بر میزان استفاده از آنها در زمینه های مختلف افزوده میشود. بطور کلی، سنگ های قیمتی زیبا، نادر و با دوام هستند. بیشتر آنها کانی هایی طبیعی هستند، با مواد غیر آلی با ترکیب شیمیایی ثابت شده و ساختار درونی منظم. گوهرهای کمی مانند کهربا و مروارید از گیاهان و حیوانات به دست می آیند و آلی نامیده می شوند. با توجه به مشخصات و ویژگیهای گوهرها، کانی( یا گاهی ماده آلی)باید زیبا بوده و رنگ بندی آن نیز بسیار با اهمیت میباشد. گوهرها باید بادوام نیز باشند یعنی به حدی سخت بوده که استفاده یا لمس مداوم، آن را خراب یا خراشیده نکند. در نهایت، گوهرها باید نادر باشند، زیرا کمیابی این سنگها باعث میشود تا ارزش بیشتری بیایند. جاذبه رمزآلود جواهرات، رنگ های بدیع شان و بازی نور درون آنها،به تنهایی جواهرات را برای بسیاری از مردم قیمتی ساخته است و در عین حال کمیابی، سختی و با دوام بودن آنها، ارزش گوهرها را دوبرابر کرده است. زیبایی طبیعی، استحکام و حالت ارتجاعی گوهرها این باور را که آنها منشاهای فوق العاده و قدرتهای جادویی دارند را قوت بخشیده است و سنگ های جواهری که قرن ها باقی مانده اند، از سویی ثروت تاریخی و از سوی دیگر افسانه های پیرامون آنها را بوجود آورده اند. برای آشنایی بیشتر با نوعیت گوهرها و پیچیدگیهای خاص آنها، به نمونه های زیر توجه کنید.
مقاله ای که مطالعه کردید در مورد دوره آموزشی آشنایی با سنگ های قیمتی بود که توسط مرکز آموزش مجازی پارس گردآوری شده است