مقاله چگونه سه سوته خبرنگار شویم؟!
با توجه به رشد روزافزون علم و آموزشهای کوتاه مدت، مرکز توسعه آموزشهای مجازی پارس با هدف بالا بردن سطح علمی و کمک به تحقق این امر مقاله چگونه سه سوته خبرنگار شویم؟! را طراحی و در دسترس علاقمندان قرار داده است .
چگونه سه سوته خبرنگار شویم؟!
یک خبر و یک خبرنگار خوب …
– کنجکاوی: اگر خبرنگارها شخصا کنجکاو باشند می توانند سوال شان را بهتر بپرسند.
– حس خبری: این که بفهمیم چه چیزی خبر است عموما با تمرین به دست می آید، اما به نظر می رسد برخی از آدم ها به طور غریزی خبر را بو می کشند.
– استقامت و پشتکاری: این که وقتی دنبال اطلاعات هستید و پشت درهای کاغذ بازی اداری، سرکار گذاشتن ها و مخالفت های پشت سر هم گیر می افتید تسلیم نشوید.
– عینی گرایی: خبرنگار خوب نظرات شخصی خود و تعصباتش را در خانه می گذارد و وارد تحریریه می شود. وظیفه خبرنگار در قبال جامعه این است که مطلع کند، نه این که ترغیب کند. اطلاعات بدهد، از تمام طرف های درگیر، تا جایی که ممکن است، و اجازه بدهد تا آدم ها خودشان تصمیم بگیرند.
– شک و تردید: خبرنگارها وقتی با مقامات، شرکت ها و مسولان سر و کار دارند باید نسبت به گفته های آنان درجه بالایی از شک و تردید داشته باشند. منابع اغلب دوست دارند اطلاعاتی به شما بدهند که به نفع خودشان باشد. البته باید حواس تان جمع باشد که این شک و تردید تبدیل به بدگمانی نشود.
– با مردم راحت باشید: بیشتر داستان های خبری را مردم می سازند. در روزنامه نگاری برای آرام و ساکت بودن و درون گرایی هم جا هست اما خبرنگارهایی که راحت با هر نوع آدمی اخت می شوند شانس بهترین برای پیدا کردن حقایق دارند.
ساختار مقدماتی یک خبر
یک خبر خوب صاف و مستقیم می رود سر اصل مطلب و تمام عناصر اصلی را در خود جا داده است – شامل اطلاعات پیرامونی، پیشینه، ابعاد انسانی( Human_interest ) رنگ و توصیفات. همه این عناصر از ابتدای خبر در هم بافته می شود، نه این که تکه تکه زیر هم چیده شود. شیوه آزمایش شده و اثبات شده هرم وارونه را که عناصر یک خبر را به ترتیب اهمیت زیر هم قرار می دهد – به سختی می توان کنار زد. چه کسی؟ چه چیزی؟ کی؟ کجا؟ چرا؟ چگونه؟ خب که چی؟ به عبارتی، پاسخ سؤال های اولیه ژورنالیستی باید از همان جمله اول به طور شفاف برای خوانندگان روشن شود. خبر باید طوری نوشته شود که هر پاراگراف برای خود کامل باشد(self contained ) و خواننده بتواند خبر را از هر جا خواست رها کند و دبیر سرویس بتواند از هر جا خواست خبر را کوتاه کند. خبر می تواند از آن چه روزنامه نگاری امریکایی به آن یا پاراگراف کلیدی(Nut_graph) می گوید در پاراگراف دوم یا سوم بهره ببرد. پاراگراف کلیدی خبر را خلاصه می کند و لب کلام و اهمیت آن را در یک پاراگراف بازگو می کند. به طور کلی، رویکرد«هرم وارونه» در مورد نوشتن لید هم کارآیی دارد: لید می تواند با مهم ترین، جدیدترین(و در نتیجه خبری ترین) عناصر آغاز شود، و به دنبال آن جزییات تکمیلی مثل منبع بیاید. مثال: سود شرکت فلان از فلان مقدار به بهمان مقدار می رسد اما قبلاً گفته می شد از فلان مقدار به بهمان مقدار می رسد(اول اطلاعات جدید).
چگونه سه سوته خبرنگار شویم؟!
ملزومات یک خبر
به مخاطبی فکر کنید که دارید خبر را برای او می نویسید. رویترز به طور کلی برای مخاطبانی می نویسد که متخصصان امور مالی هستند، تحصیل کرده اند، به آن چه در جهان می گذرد علاقه مند هستند، به لحاظ مالی و سیاسی به طور کلی آگاه هستند. ممکن است تمام خوانندگان کارشناس نباشند، بنابراین فکر نکنید مخاطبان همه چیز را می فهمند. از خودتان بپرسید: آیا خبر آن چیزی را که در نظر داشتید بیان می کند؟ شفاف است یا مبهم؟ مطمئن شوید که خبر به سؤال«خب که چی؟» پاسخ بدهد. ببینید آیا برای کسانی که تازه در جریان تحولات جدید قرار گرفته اند قضایا را به طور شفاف توضیح داده اید، ببینید آیا در خبر اطلاعات پیرامونی که آخرین تحولات در قالب آن معنادار می شوند گنجانده شده است. در صورتی که با خبر اقتصادی مالی سر و کار دارید، ببینید آیا خبر روی ارزش سرمایه گذاری متمرکز شده است؟ اگر خبر معمولی می نویسید، ببینید آیا«عنصر انسانی» در آن برجسته شده است؟ مطمئن شوید که خبر متعادل، منصفانه و خنثی باشد؛ دنبال عباراتی بگردید که ممکن است باعث شود خواننده فکر کند شما یک طرف ماجرا را گرفته اید مثل فلانی از آن می ترسد یا فلانی امیدوار است، … مراقب باشید از کلماتی مثل«ادعا می کند» و عباراتی مثل«بنا بر گفته» با دقت استفاده کنید؛ چون این عبارات این پیام را به خواننده می رساند که ما در مورد آن چه می گوییم شک داریم. مطمئن شوید منبع نگاری شفاف و دقیق باشد. ساده و کوتاه بنویسید. از زبان شفاف و ساده استفاده کنید؛ به جای افعال مجهول از افعال معلوم استفاده کنید.(بمب ۱۰ نفر را«کشت» به جای بمب ده کشته«به جا گذاشت.») کلماتی را که به آن ها نیاز نیست حذف کنید. مثل ۲۱ کشور«مختلف». «که» را می توانید در بسیاری از موارد حذف کنید. به جای این که بنویسید او گفت«که» حمله انجام می شود، در بسیاری از موارد می توانید بنویسید او گفت حمله انجام می شود. از کلمات کوتاه استفاده کنید. به طور کلی، بهتر است به جای استفاده از صفت با استفاده از اسم و فعل جزییات اضافه کنید.
چگونه سه سوته خبرنگار شویم؟!
منبع: بیتوته