مقاله معرفی دانشگاه شهید بهشتی ( رشتههای انسانی )
با توجه به رشد روزافزون علم و آموزشهای کوتاه مدت، مرکز توسعه آموزشهای مجازی پارس با هدف بالا بردن سطح علمی و کمک به تحقق این امر مقاله معرفی دانشگاه شهید بهشتی ( رشتههای انسانی ) را طراحی و در دسترس علاقمندان قرار داده است .
معرفی دانشگاه شهید بهشتی ( رشتههای انسانی )
دانشگاه شهید بهشتی یکی از دانشگاه های مهم و پیشگام در تولیدات علمی و ایجاد رشته های نوین و کاربردی در کشور می باشد که توانسته است در پیشرفت علمی تحقیقاتی مراکز صنعتی و غیر صنعتی نقش آفرین باشد. اعضاء هیئت علمی این دانشگاه از نظر تعداد و همچنین از نظر سطح تحصیلات و سوابق اگر نگوئیم بی نظیر قطعا کم نظیر است. مراکز تحقیقاتی، دانشکده های فعال و گروه های آموزشی توانمند و روابط عمومی فعال این دانشگاه، این مرکز علمی را کانون توجه اندیشمندان ساخته است.
اطلاعات عمومی دانشگاه شهید بهشتی
دانشگاه شهید بهشتی در تاریخ 29/12/1338 تأسیس شد. و به دنبال آن اساسنامه دانشگاه با سه رکن هیأت امناء، رئیس دانشگاه و شورای استادان با بررسی اساسنامه دانشگاههای معتبر دنیا و بر پایه ساختار 27 دانشگاه ملی در کشورهای اروپایی و آمریکایی تدوین گردید. و در آبانماه 1339 در شورایعالی فرهنگ به تصویب رسید. با آنکه امر پذیرش 120 دانشجو در دانشکده معماری و 54 دانشجو در دانشکده بانکداری و علوم اقتصادی و مالی از مهرماه 1339 آغاز شده بود ولی دانشگاه عملاً در 25/11/1339 افتتاح شد.
این دانشگاه در سال۱۳۳۸با نامدانشگاه ملی ایرانبهدستورمحمدرضا شاه پهلویو توسطعلی شیخالاسلامیتأسیس شدو تا پیش از سال۱۳۶۲با این نام خوانده میشد. در خرداد ماه سال ۱۳۶۲ ستاد انقلاب فرهنگی وقت با تغییر نام دانشگاه از «ملی ایران» به «شهید بهشتی» موافقت کرد.
اولین مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه شهید بهشتی در رشتهمعماریدر سال 1961 تاسیش شد ، در حالیکه اولین مقطع دکترا در رشته علوم اقتصاد در سال 1991 شروع به کار کرد. امروز ، حدود 70 رشته در مقطع ارشد و بیش از 30 رشته در مقطع دکترا همان نشانه سرعت ، یعنی پیشرفت پایدار است ، وجود دارد.
در سال 1962 ، زمین اصلی دانشگاه شهید بهشتی در اوین که دهکده ای آرام در شمال تهران است ، توسعه یافت.
پیشرفت امکانات جدید در فضای اصلی دانشگاه ، زمینه را برای افزایش فعالیت دانشگاهی مهیا کرد تا آنجا که در سال 1978 چندین دانشکده در دانشگاه شهید بهشتی فعال شدند
دانشگاه شهید بهشتی هم اکنون به عنوان یکی از مهمترین مراکز آموزش عالی در ایران ، با وجود 10 دانشکده و مدرسه ، 3 موسسه تحقیقی و 7 مرکز تحقیقی معرفی شده است.
با در نظر گرفتن امکانات وسیع و استاندارد بالای تحقیق و آموزش ، دانشگاه قادر است با فعالیتهایش را در سطح تحصیلات تکمیلی در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا توسعه دهد. پرداخت شهریه های ورودی منبع اصلی درآمد دانشگاه شهید بهشتی در 7 سال اول بود ، اما از سال 1968 ، مبالغی وجه دولتی نیز دریافت شد . با وجود این دانشگاه شهید بهشتی تا سال 1979 ، یعنی یکسال پس از انقلاب اسلامی ، در شروع کار یک دانشگاه خصوصی بود.
از آن زمان به بعد این دانشگاه یک دانشگاه دولتی شد . این دانشگاه تا سال 1983 دانشگاه ملی نامیده شد ، سپس با نام دانشگاه شهید بهشتی مجددا نام گذاری شد. دانشکده های علومپزشکیتا سال 1986 که وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی شکل گرفت و مسولیت این دانشکده ها را به عهده گرفت ، بخشی از این دانشگاه بودند. در سال ۱۳۶۴ براساس مصوبه دولت جمهوری اسلامی مبنی بر تأسیسوزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، مراکز درمانی و دانشکدههای پزشکی و پیراپزشکی از دانشگاه منفک و بعد از ادغام با برخی از مراکز آموزشی دیگر و با نامدانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتیفعالیت خود را آغاز کردند. روند بازسازی که بوسیله آن دانشکده های جدیدی تاسیس شدند و برخی دانشکده ها ادغام شدند، ادامه داشت و هم اکنون دانشگاه شهید بهشتی شامل دانشکده ها و پژوهشکده ها و مراکز تحقیقاتی زیر است:
دانشکدههای علوم انسانی
دانشکده ادبیات و علوم انسانی؛
دانشکده حقوق؛
دانشکده الهیات و ادیان
دانشکدههای علوم اجتماعی و رفتاری
دانشکده مدیریت و حسابداری؛
دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی؛
دانشکده علوم اقتصادی؛
دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزش
پژوهشکدهها
پژوهشکده علوم محیطی؛
پژوهشکده خانواده؛
پژوهشکده اعجاز قرآن؛
پژوهشکده فضاهای مجازی؛
پژوهشکده مطالعات منطقهای
مراکز تحقیقاتی
مرکز کرسی حقوق بشر،صلح و دموکراسی؛
مرکز اسناد و تحقیقات؛
مرکز تحقیقات وقف؛
مرکز سنجش از دور وGIS؛
مرکز تحقیقات اسلامی
ویژگیهای خاص دانشگاه شهید بهشتی
دانشگاه شهید بهشتی در دو بخش مهم دارای ویژگی های منحصر به فرد در کشور است:
داشتن ابتکار عمل در ایجاد دانشکده های مدرن برای رشته هایی که با توجه به فن آوری نوین به آنها نیاز است.
کادر علمی پژوهشی از نظر سابقه علمی و فراوانی کارهای پژوهشی این دانشگاه را در رتبه ای ممتاز در سطح کشور قرار داده است.
امکانات رفاهی
پارک علمی-تحقیقاتی زیر آب شهرستانسوادکوهمازندران(سال تأسیس ۱۳۸۱)؛
کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد (سال تأسیس ۱۳۳۹)؛
گروه معارف اسلامی (سال تأسیس ۱۳۶۰)
خوابگاه ها
مجتمع خوابگاههای کوی دختران (داخل دانشگاه)؛
مجتمع خوابگاههای کوی پسران (داخل دانشگاه)؛
مجتمع دانشپژوهان دانشگاه شهید بهشتی (متأهلان)؛
خوابگاه قائم مقام فراهانی ویژه پسران؛
خوابگاه ولیعصر، ویژه پسران؛
خوابگاهبلوار کشاورز، ویژه دختران؛
خوابگاه رستاک، ویژه دختران؛
وبگاه رایانه (سال تأسیس ۸۴-۸۳)؛
اداره بهداشت، امور درمان و دانشجویان؛
مرکز خدمات مشاورهای؛
اداره تربیت بدنی؛
مدیریت امور فرهنگی و فوق برنامه:
کانونهای دانشجویی (کانون علم و دین، کانون ایرانشناسی، …)؛
تشکلهای دانشجویی؛
نشریات دانشجویی؛
انجمنهای علمی دانشجویی (آمار، زیست، آبادانی روستا، …)؛
ستادهای فرهنگی؛
ادارات فرهنگی
امکانات ورزشی
با توجه به فضای مناسب و موقعیتجغرافیایی دانشگاه که برای ورزش پیاده روی بسیار مناسب است این دانشگاه علاوه بر زمین چمنفوتبالو استخر شنا از سالن های سرپوشیده چند منظوره جهت ورزش والیبال،پینگ پنگ،بسکتبال،کشتیو بدنسازی برخوردار است.
امکانات خوابگاهی
دانشجویان این دانشگاه تا زمان فعالیت دانشگاه در سال 1357 به علت تمکن مالی عموماً نیاز به خوابگاه نداشتند. بنابراین تا پیروزی انقلاب اسلامی اساساً در این دانشگاه تجربه احداث و اداره خوابگاه و زندگی شبانه روزی دانشجویی به وجود نیامد. لیکن در سال 1362 با شروع مجدد فعالیت آموزشی دانشگاه و با توجه به ترکیب دانشجویان جدید و نیاز مبرم آنها به خوابگاههای دانشجویی مسئولین دانشگاه را بر آن داشت تا درصدد رفع این مشکل برآیند. تا سال 1370 با در اختیار گرفتن خوابگاههای استیجاری و واگذاری تا حدودی این مشکل برطرف می شد.
از سال 1370 با احداث مجتمع خوابگاهی برادران و متعاقب آن احداث مجتمع خوابگاهی خواهران در سال 1371 (که این امر با کمک های افراد نیکوکار و مشارکت مالی برخی سازمانها و مؤسسات صورت گرفت) مشکل سکونت دانشجویان شهرستانی تا حد زیادی برطرف شد. ضمن آنکه خوابگاههای استیجاری و واگذاری سابق نیز همچنان برای این امر استفاده می شود و در پی جلب همین کمک های مردمی و با سرمایه گذاری مشترک پزشک کهنسال ایرانی مقیمفرانسهو دانشگاه، برجی 13 طبقه با کاربری خوابگاهی به منظور اسکان دانشجویان دوره های تحصیلات تکمیلی با 7200 متر مربع مساحت نیز در تاریخ 19 آبان 82 تأسیس و به بهره برداری رسید. هم چنین کلنگ افتتاح فاز دوم طرح خوابگاهی متأهلی نیز در همان تاریخ و با حضور مقامات علمی و سیاسی کشور در ضلع شمال غربی دانشگاه به زمین زده شد.
تسهیلات و وامها
صندوق رفاه دانشجویان به منظور ایجاد زمینه مناسب جهت رشد استعدادها و کمک به وضع تحصیلی و معیشت دانشجویان مستعد و کم بضاعت کشور و جهت تأمین بخشی از هزینه های دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی هر ساله برابر ضوابط و مقررات و اعتبارات تخصیص یافته، تسهیلاتی را به صورت وام (تحصیلی، مسکن، ازدواج، ضروری، خوابگاه، بیمه خدمات درمانی) و ودیعه مسکن به دانشجویان دوره روزانه و وام ضروری به دانشجویان دوره شبانه ارائه می نماید. دانشجویان متقاضی دریافت وام با مراجعه بهمدیریتامور دانشجویی دانشگاه و تکمیل فرم های مربوطه می توانند از تسهیلات در نظر گرفته شده صندوق رفاه دانشجویان در طول سنوات تحصیل بهره مند شوند. گفتنی است بر اساس مصوبه های موجود تسهیلات ویژه ای نیز برای دانشجویان ممتاز در نظر گرفته شده است.
اولین شهرک بانکداری الکترونیک با مشارکت بانک تجارت دانشگاه شهید بهشتی راه اندازی شده و در مهرماه سال جاری مورد بهره برداری قرار می گیرد. از مزایایی این طرح در اختیار قرار دادن کارت جوان به دانشجویان ورودی جدید به منظور حذف استفاده از پول کاغذی با در اختیار داشتن کیف پولاکترونیکمی باشد. رستورانها و بوفههای دانشگاه با در اختیار گذاشتن غذای گرم و سرد به قیمت مناسب در طول روز خدمات تغذیهای را به دانشجویان ارائه می دهند هم چنین یک وعده غذاخوری خوابگاهها توزیع می گردد.
سرویس ایاب و ذهاب برای انتقال دانشجویان از سطح شهر و بالعکس با مسیرهای منتهی به میادین اصلی شهر و شهرهای اقماری اطراف تهران، از شروع سال تحصیلی تا پایان هر ترم فعال می باشد. اداره بهداشت و درمان و مشاوره دانشجویان با بخش های عمومی و تخصصی پزشکی امکان استفاده دانشجویان از این بخش ها را فراهم نموده است. شایان ذکر است با توجه به قراردادهای تنظیم شده، در صورت نیاز به بستری دانشجویان و درمانهای تکمیلی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی امکانات بیمارستانی خود را در اختیار دانشجویان این دانشگاه قرار میدهد.
پایگاه نشر دانش
پایگاه نشر دانشدانشگاه شهید بهشتی با هدف ارائه همه محتواهای دانشی این دانشگاه در فضای وب آماده شده است. راهاندازی این سامانه کمک میکند تا کلیه پژوهشها و فعالیتهای تولید دانش در دانشگاه شهید بهشتی ساماندهی شده، هزینههای جانبی تولید محتوا کم شود و بتوان این هزینه را برای افزایش کیفیت محتوایی به کاربرد. به کمک این پایگاه محققین و دانشجویان میتوانند به راحتی به محتوای همه نشریات علمی این دانشگاه، دسترسی داشته و از آنها استفاده نمایند. همچنین امکان خرید و ارسال سفارش کتابهای چاپ شده توسط انتشارات دانشگاه نیز برای همه وجود دارد. به زودی محتوای پایاننامههای دانشگاه، همایشها و کنفرانسهای علمی برگزار شده در دانشگاه و دیگر تولیدات علمی دانشگاه در این پایگاه قرار خواهد گرفت.
مقاله معرفی دانشگاه شهید بهشتی ( رشتههای انسانی ) توسط کارشناسان واحد تحقیق و توسعه مرکز آموزش مجازی پارس تدوین گردیده است .
منبع : کانون دات آی آر