دوره حقوق خصوصی چه دوره ای است؟
دوره حقوق خصوصی به طور کلی دورهای است که در آن به شرح مفصل مباحث حقوقی و قانونی پرداخته میشود. این مباحث قانونی و حقوقی که به طور کلی حقوق مادر محسوب می شوند، در مورد حقوق مدنی، حقوق تجارت، آیین دادرسی مدنی، متون فقه، مسئولیت مدنی و اصول فقهی بحث می کند. حقوق خصوصی از قدیمی ترین گرایش های دانش حقوق و در واقع دانش پایه ی بسیاری از رشته هایی است که در سال های اخیر به عنوان رشته ی مستقل در دانشگاهها و موسسات معتبر تدریس شده است. در واقع مباحث حقوقی در زمینه های مختلف به دو بخش حقوق خصوصی و حقوق عمومی تقسیم میشود که هر کدام از آنها گرایش های خاص خود را داشته و دارای سرفصل ها و دروس تخصصی است که بایستی به صورت جداگانه تدریس شود.
بر پایه تقسیم بندی فوق تمامی رشته های دیگر وابسته به مبحث حقوق در داخل کشور در این دو حوزه قرار می گیرند. بنابراین حقوق خصوصی به طور کلی به معنای کلیه رشته هایی است که قوانین حقوقی موجود در روابط اشخاص جامعه با یکدیگر را تعریف کرده و حقوق عمومی تنظیم کننده ی روابط متقابل اشخاص و دولت ها با یکدیگر است. امروزه موضوعات مورد بحث زیادی در رشته حقوق خصوصی وجود دارد که به طور کلی به حوزه حقوق عمومی و همچنین حقوق تجاری مربوط هستند. هر چند در این زمینه ها، گرایش های مربوط به گرایش های دیگر حقوق نیز تدریس می شود، اما تاکید اصلی آنها بر حقوق تجارت، حقوق مدنی در سطوح تطبیقی و پیشرفته است.
سرفصل های حقوق خصوصی کدامند؟
سرفصل هایی که بایستی در گرایش حقوق خصوصی تدریس شوند عبارتند از:
- حقوق مدنی (۱)
- حقوق مدنی (۲)
- متون فقه
- اصول فقه
- قواعد فقه
- حقوق بین الملل خصوصی (تعارض قوانین)
- حقوق تجارت
- متون حقوقی به زبان خارجی
- داوری بین المللی
- سمینار
- پایان نامه
- دروس اختیاری
- آئین دادرسی مدنی ۲
- حقوق تجارت تطبیقی
- حقوق مدنی تطبیقی
- حقوق اسلامی تطبیقی
- آیات الاحکام
- حقوق تجارت بین الملل
- مسئولیت مدنی
- علم کلام
- اجرای احکام و اسناد
- حقوق دریایی
- تاریخ حقوق
- فلسفه حقوق
حقوق عمومی و حقوق خصوصی چه تفاوت هایی دارند؟
حقوق خصوصی یکی از گرایش های اصلی رشته حقوق در مقطع کارشناسی ارشد است که بخشی از سیستم حقوق مدنی به آن اختصاص داده شده است. در واقع در حقوق خصوصی به روابط قانونی بین افراد در کلیه معاملات تجاری و غیر تجاری و تعهدات آن پرداخته می شود. در واقع روابط و تعاملات بین افراد، تعهدات کلی، تعهدات خانوادگی و تمامی قوانین موجود در کسب و کارهای کوچک را در بر می گیرد.
حقوق خصوصی با حقوق عمومی که به طور کلی به روابط بین اشخاص با دولت میپردازد، کاملاً تفاوت دارد چرا که مفهوم حقوق خصوصی کمی گسترده تر بوده و شامل رابطه بین افراد خاص، دولت و سایر شخصیت ها می شود. به این معنی که ارتباط بین افراد با دولت بر اساس تمامی قوانین کلی است که به واسطه مباحث حقوق خصوصی کنترل شده و به طور کلی در حیطه قانون عمومی گنجانده می شود.
با توجه به ویژگی های وکلای عمومی و خصوصی و همچنین تفاوت بین آنها، نقاط غیر مشترکی در نوع وظایف آنها وجود دارد که هر یک را از دیگری متمایز کرده و در واقع به واسطه همین موارد می توان آنها را شناسایی کرد. به طور کلی ویژگی های وکلای خصوصی و عمومی به شرح زیر است:
ویژگی های وکلای عمومی و خصوصی کدامند؟
- وکلای فعال در زمینه حقوق عمومی بسیار توانمند بوده و به نوعی کاملاً رقابتی عمل می کنند اما میزان حقوق دریافتی شان کمتر از وکلای حقوق خصوصی بوده و حجم کاریشان زیادتر است.
- وکلای عمومی در انجام تمامی وظایف شان منفعت عمومی و اصلاح جامعه را در نظر گرفته و در واقع به نوعی آن را تضمین می کنند.
- وکلای عمومی معمولاً توسط دادگاه ها انتخاب شده و برای انجام کار افرادی که بضاعت مالی ندارند به کار گمارده می شوند.
- وکلای عمومی معمولاً افرادی غریبه بوده و موکل ها نمی توانند آنها را برای سایر موارد و مشکلات شان انتخاب کنند.
- وکلای عمومی معمولاً برای ملاقات و جلسه های خاص با موکلانشان وقت کافی ندارند.
- و اما وکلای خصوصی برعکس وکلای عمومی، مدت زمان بیشتری داشته و می توانند مدت زمان مناسبی را برای مشاوره در اختیار شما قرار دهند.
- هرگونه موفقیت کاری در پرونده های خصوصی شان منجر به شهرت و نام آوری آنها می شود.
- وکلای خصوصی به طور کلی مدافع افراد در قبال یکدیگر هستند.
- دستمزد وکلای خصوصی برای پیگیری پرونده های شان معمولا زیاد است به همین دلیل نسبت به وکلای عمومی خلوت تر بوده و وقت بیشتری برای رسیدگی به پرونده هایشان دارند.
قابل ذکر است که تمامی دانشجویان رشته حقوق و دانشپذیران می توانند شغل وکالت را برای خود انتخاب کرده در آزمون وکالتی که هر چند سال یکبار توسط کانون وکلا برگزار میشود، شرکت کنند و در صورت موفقیت در آزمون انجام وظایف وکلای خصوصی را بر عهده بگیرند. این افراد می توانند با داشتن تجربه کافی و همچنین گذراندن دوره های ویژه و مرتبط با حقوق خصوصی در تمامی پست های مشاوره حقوقی، استاد دانشگاه، پژوهشگر حقوقی، دادیاری، سردفتر، قاضی و ... انجام وظیفه کرده و از دانش و اطلاعات خاص خود استفاده کنند.
وکلای خصوصی نیز مانند وکلای عمومی وظایف و عملکرد های خاصی دارند که عبارتند از:
- در جریان قرار دادن موکل از خدمات ارائه شده توسط وکیل
- هماهنگ کردن جلسات کاری و ملاقات با موکلین جهت گوش دادن به مشکلات و مسائل موکل و پیدا کردن راهکاری مناسب برای حل مشکلات
- رعایت کلیه استانداردهای اخلاقی و حرفه ای در برخورد با موکل
- ارائه اطلاعات به موکل و ارزیابی تحقیقات و کارهای انجام شده
- امین بودن برای تمامی اطلاعات محرمانه موکل ها و محرمانه نگه داشتن آنها
- در دسترس بودن در تمامی زمان ها برای انجام کارها و ملاقات های کاری
- احترام گذاشتن به حریم خصوصی موکل
- در اختیار گذاشتن اطلاعات شخصی موکل
- اطمینان از دسترسی موکلین به اطلاعات کلی پروندههای در حال اقدام
معمولاً در آمد وکلای خصوصی خیلی بیشتر از وکلای عمومی است. چرا که وکلای خصوصی خودشان برای تعیین موکلین شان اقدام می کنند اما موکلان وکیلان حقوقی از سوی دادگاه انتخاب شده و خودشان حق هیچ گونه دخل و تصرفی در انتخاب موکلین و یا زمینه کارمحول شده به آنها را ندارند. علاوه بر تمامی موارد ذکر شده میزان درآمد کلیه وکلای خصوصی تا حد زیادی مربوط به سابقه کار، محل کار و وسعت کارشان است. معمولاً در این زمینه، وکلای خصوصی که سابقه ی کاری بیش از 10 تا 12 سال داشته باشند، درآمد بیشتری کسب می کنند چرا که قطعاً شهرت بیشتری در بین مردم داشته و به واسطه موفقیت پروندههایشان در بین افراد شناخته شده تر هستند.
کدامیک از مراجع قانونی بر انجام کار صحیح و یا تخلفات مشاورهای خصوصی نظارت دارند؟
علی رغم اینکه تمامی موکلان به سبب حسن اخلاق و تعهدی که داده اند قابل اعتماد بوده و امین مردم هستند اما باز هم ممکن است که دچار خطا و اشتباه شوند که نتیجه این اشتباه موجب ضرر و زیان موکل شود. در این شرایط معمولاً ضرر و زیان انجام نادرست پیگیری پروندهها، متوجه موکل بوده و از این جهت موکل دارای حق قانونی تجدید نظر و شکایت از وکیل خود است. برای این موارد پرونده ها به دادسرا های انتظامی و یا دادگاه های عمومی ارجاع داده می شوند تا با توجه به ضرر و زیانی که که نصیب موکل شده در مورد آن تصمیم گیری شود.
در مرحله بعدی رسیدگی به اینگونه پروندهها، شکایت موکل در دادسرا توسط معاونین دادستان ارزیابی شده و در مورد صحت و سقم انجام آن تحقیقاتی صورت می گیرد.
و نتیجه کلی به اطلاع موکل رسانده می شود. اگر خطایی که در این مورد انجام شده قابل جبران باشد قطعاً رای تجدید نظر صادر خواهد شد. علاوه بر این در صورتی که وکیل به صورت عمدی جرمی را انجام داده باشد در دادسرا برای وی کیفرخواستی صادر شده و کپی پرونده و مدارک آن به کانون وکلا فرستاده می شود تا دادگاه انتظامی مختص وکیلان شخصا آن را بررسی کنند.
در صورتی که دادگاه در حین ارزیابی و بررسی کلی پرونده به مدارک معتبر و شواهد قوی دست پیدا کند و تشخیص دهد که ادامه کار وکیل با شئونات اسلامی مغایرت دارد می تواند به صورت موقتی وکیل را از کار خود برکنار کرده و انجام وظایف وی را معلق کند. البته معمولاً این حالت به صورت قطعی داده نمی شود چرا که امکان دارد که بعد از تحقیقات کلی توسط دادگاه انتظامی، وکیل مورد نظر تبرئه شده و حکم برائت وی صادر شود.
قابل ذکر است که مجازات برای وکیل صرفاً از ارتکا به تخلفاتی در نظر گرفته میشود که عبارتند از:
- عدم حضور وکیل در دادگاه و موعد مقرر بدون عذر موجه
- انجام ندادن وظایف وکیل به درستی و در زمان مقرر توسط وکیل تسخیری
- عدم حضور در دادگاهی که وقت آن زودتر ابلاغ شده است خصوصا دادگاه های جنایی در سایر دادگاه ها امکان دارد که تخلفات دیگر به راحتی بدون مجازات و جریمه حل و فصل شوند.
نکته مهم دیگری که در این بین وجود دارد این است که برای سایر تخلفات در این زمینه مجازات مشخصی وجود دارد که با توجه به شدت تخلف تعیین می شوند.
- مجازات درجه یک شامل اخطار کتبی
- مجازات درجه دو که شامل توبیخی است که در سابقه پرونده وکیل ثبت میشود
- مجازات درجه سه نوع جریمه و توبیخی است که در مجله کانون وکلا ثبت شده و در روزنامه رسمی نیز درج میشود
- مجازات درجه چهار که درجه و پایه وکیل را تنزل می دهد
- مجازات درجه پنج شامل ترک کار به مدت سه ماه تا سه سال
- مجازات درجه شش شامل محرومیت دائمی از کار وکالت
حال که به طور کلی با دوره حقوق خصوصی و مباحث آن آشنا شدید، اگر قصد دارید که وارد این زمینه های شغلی شوید و به واسطه ی آن مشغول به کار شوید، میتوانید در دوره حقوق خصوصی مرکز آموزش مجازی پارس شرکت کرده و بعد از گذراندن دوره و همچنین آزمون، مدرک یا گواهینامه معتبر دوره را دریافت کرده و وارد بازار کار این حوزه شوید.
لازم به ذکر است که کلیه مدارک و گواهینامه های صادر شده از سوی مرکز آموزش مجازی پارس، قابلیت استعلام گیری و ترجمه رسمی دارد.