اصول hse
HSE چیست ؟
مخفف کلمه HSE از عبارات بهداشت (Health) ، ایمنی (Safety) ، محیط زیست (Environment) هستند که بعدها وظیفه دار مسایل مربوط به کار، صنعتی و محیط، ایمنی و آتش نشانی و محیط زیست دار هستند.
به این صورت که در بهداشت و ایمنی در سال 1885 که با هم در حال کار بودند و هر جا صحبت از ایمنی در میان بود حتما از بهداشت و محیط در صحبت شده است.
بعد از اینکه نیروهای کاری در صنعت بدلیل نبود ایمنی باعث مرگ آن ها می گردید مبحث ایمنی به وجود آمد. دیگر مسایل از جمله مسئله محیط زیست نیز بعد از پیدایش صنعتی به وجو آمد و شکل جدی به خود گرفت. با وجود شرایط دشوار و بیماری های زیاد در بین کارگران کار مسئله بهداشت نیز مطرح شد و بعدها ارتباط بین بیماری و پیدایش حادثه شروع شد. بعد از طی روزها زمانی کارگری مریض می گردید یا دچار مسدومیت می شد ، بیماری ها افزایش پیدا می کردند که همه با هم در ارتباط هستند.
به دلیل اهمیت HSE در قانون کشور آمریکا قسمتی را استقرار کردند به اسم رایت تونو که یکی از حقوق کارکنان است و توسط کارفرمایان به گوش آنان برسد تا متوجه شوند در چه محیطی کار می نمایند در این وضع است که از الزامات HSE در کارفرما ایجاد می گردد و می تواند به عنوان یک همکار به کارگران کمک نماید.
مدیریت HSE چیست ؟
در اصل HSE ، موضوعات بهداشت، ایمنی و محیط زیست را در کارهای خود لحاظ کنند. آموزش یکی از مهم ترین مباحثی است که مربوط سیستم مدیریت HSE در سازمان می باشد که در طی آموزش به صورت پی در پی در زمینه مسایل گوناگون HSE جهت کارگران، فعالیت هایی در بخش تاسیسات ارایه گردید.
بهداشت (Health) : بهداشت (H) در بخش های مختلف قابل اجرا است که مواردی مانند بهداشت عمومی و فردی و بهداشت محیط و بهداشت حرفه ای را در نظر می گیرد و قابل اهمیت می باشد.
بهداشت فردی شامل سلامت تمام افراد است. بهداشت محیط در اطراف فعالیت ها موجود است و بهداشت حرفه ای شامل یک سری کارهای شغلی است.
فعالیت های بهداشت محیط شامل :
- شناختن، ارزیابی و نظارت و کنترل آلودگی هوا، آب و فاضلاب و پسماندها
- تهیه آب و مواد غذایی سالم با کمک بهداشت تغذیه
فعالیت های بهداشت تغذیه و کارکنان شامل :
- آگاهی از بررسی و پیگیری از آلودگی مواد غذایی از طریق آب، خاک، هوا، گیاهان و حیوانات
- اطمینان از سلامت مواد غذایی کارکنان
- تنظیم برنامه های تغذیه کارکنان با توجه به سلامت فرد و فضای کاری آنان
فعالیت بهداشت حرفه ای شامل :
1- شناختن ، اندازه گیری، ارزیابی و کنترل ریسک های بهداشتی عامل های دیگر زیان آور فضای کار همانند :
- عنصرهای زیان آور فیزیکی
- عنصرهای زیان آور شیمیایی
- عنصرهای خطربار بیولوژیکی
- عنصرهای دیگرخطربار اگونومیکی
- و عامل دیگر خطربار مکانیکی
2- از وجود و یا وقوع بیماری از محیط کار کارکنان و سلامت آن ها پیشگری شود و زمانبندی مناسب در دوره زمانی تعیین شده
3- پیشگیری از وقوع حوادث، آسیب ها و حفاظت کارکنان
ایمنی (Safety) :
اگر توجه نمایید در هر کاری عوامل مشکل زایی از جمله خطرات ایمنی وجود دارد که در صورت برطرف نمودن این خطرات باید حوادثی را شامل می شدند.
در زمینه ایمنی در کار، مسایلی وجود دارد که شامل چند بخش نیز می گردد.
بخش ابتدایی که به ایمنی ربط دارد در عملیات می باشد و شامل حفاری، کار در ارتفاع، جوشکاری، برشکاری، و محافظت از دستگاه های ماشینی می گردد.
در بخش دیگر یعنی بخش دوم به ایمنی که در کار پیش می آید شامل ایمنی انبار، مدیریت حریق، بسته سازی، عنصرهای هشدار دهنده و .... می باشد.
بخش دیگر شامل ایمنی کارگران در کار می باشد و در بهر دارنده استفاده از تجهیزات حفاظت فردی است.
محیط زیست (Environment) : همان جور که اطلاع داریم محیط زیست شامل موارد آب، خاک، هوا می باشد که با توجه به نوع منبع آلایندگی، نوع آلاینده متفاوت می باشد. در اکثر کارها آلودگی های پخش شده شامل آلودگی خاک به وسیله مواد نفتی منتشر شده بیشتر آلودگی خاک به وسیله انتشار مواد نفتی گازوئیل برای سوخت ماشین آلات بکار می رود، که از منبع نگهدارنده سرایت می کند و یا آلودگی هوا از طریق انتشار گازهای هیدروکربن نسوخته از اگزوز ماشین آلات می باشد که نیاز به تعمیر و نگهداری است.
با توجه به پیشرفت های تکنولوژی در گود برداری عمرانی و دیگر فعالیت های مختلف از تجهیزات پیشرفته استفاده می نمایند که باعث آلودگی صوتی در بخش های شهری می گردد.
عملیات انجام گرفته در محیط زیست از جمله :
- تهیه فضای سبز در تاسیسات به استانداردهای مورد تایید سازمان حفاظت محیط زیست
- جلوگیری از وارد شدن پسامندها به محیط زیست و کاهش ریخت و پاش از زباله و آلودگی هوا
رشته HSE :
رشته HSE شامل بهداشت ایمنی و محیط زیست رشته ای که تمام موارد کاری در آن در نظر گرفته می شود و بعدها به عنوان مهندس بهداشت حرفه ای شناخته شد.
رشته مهندسی بهداشت و ایمنی و محیط زیست بازار کار خوبی دارد.
کاربرد HSE در صنایع مختلف :
کاربردهای ایمنی :
1- شناختن خطرات و ارزیابی و بررسی خطرات برای کارهای درست شده و کنترلی مانند حذف خطر، محدود سازی خطر، جانشینی خطر، جداسازی خطر و جلوگیری از خطر
2- ایجاد ایمنی تجهیزات و ابزار کار و محیط کار
3- آموزش های ایمنی
4- بازرسی های ایمنی
5- گزارشات ایمنی
6- تجزیه و تحلیل حوادث
7- سیستم های ایمنی
8- علایم هشدار دهنده
9- طراحی حفاظهای ثابت و متغییر
10- وسایل حفاظت فردی
11- ایمنی در مواقع پر خطر
12- امنیت در حمل و نقل
13- امنیت در بالابرها و داربست ها
14- ایمنی وسایل مکانیکی، هیدرولیکی، پنوکاتیکی
15- ایمنی در فرآیندها و روش های تولید
16- تعمیر و نگهداری در ایمنی
کاربردهای HSE بهداشت حرفه ای :
1- نظارت بر عناصر فیزیکی، سرما، گرما، رطوبت، صوتی، روشنایی ،الکترومغناطیس در بهداشت حرفه ای
2- نظارت بر عامل های شیمیایی، گازها،گرد و غبارها، آفت کش ها، ترکیبات آلی در بهداشت حرفه ای
3- نظارت بر عوامل ارگونومیکی در بهداشت حرفه ای
4- کنترل عامل های بیولوژیکی، میکروب ها، باکتری ها در بهداشت حرفه ای
5- کمک های اولیه ، واکسیناسیون در قبال بیماری ها
6- بیماری های شغلی در بهداشت حرفه ای
7- سم شناسی صنعتی در بهداشت حرفه ای
شرح وظایف کارشناسان HSE :
1- بررسی های انجام شده به دلیل آگاهی از وضعیت بهداشت و کنترل بر محیط های عمومی کارگاه ها و کارخانجات و شناسایی مباحث بهداشتی و جمع آوری اطلاعات درباره آن ها.
2- نظارت بر تاسیسات و دستگاه ها و مرکز های بهداشت کار و کنترل بر انجام کار و کارگران و دیگر دستورالعمل ها HSE
3- .....
دستورالعمل های HSE :
با رعایت مقررات و پیاده سازی کنترل های عملیات و دستورالعمل های کاری، جزئیات فعالیت ها باید در روش پشتیبانی از سیستم مدیریت HSE مشخص باشد.
بازارکار رشته HSE :
اهمیت بازارکار رشته HSE در کارخانجات و صنایع مختلف و ... است ، امروزه صنایع و شرکت ها نیازمند مهندسان بهداشت حرفه ای هستند به همین علت است که با داشتن مدرک HSE می توان کار مناسبی در انتظار آینده شغلی شما وجود دارد.
دوره آموزش HSE :
مرکز آموزش مجازی پارس به علت اینکه نگران آینده شغلی شما می باشد دوره آموزشی ارایه نموده است که تمام صنایع و شرکت ها نیازمند نیرو از این خصوص هستند این دوره آموزش HSE که از طرف پارس ارایه شده علاوه بر آموزش ، مدرک hse و گواهینامه HSE اعطا می نماید.