روانششناسی عمومی عبارتست از شناخت و مطا لعه ی علمی و چگونگی ابعاد مختلف رفتارهای انسان . در تعریف روانشناسی عمومی بیشترین تمرکز و توجه به جنبه های مختلف رفتاری انسان ها می باشد چرا که هسته ی اصلی روانشناسی به عنوان علم رفتار شناسی ، مطالعه ی واکنش ها و فعالیت های انسان در موقعیت های مختلف است .
در علوم روانشناسی منظور از رفتار ، ، تمامی کنش ها ، واکنش ها ، عادات ، حالت ها ی نسبتا پایداری است که اکثر مواقع از انسان سر می زند و همواره قابل ارزیابی است .
رفتارهای انسانها را می توان به رفتارهای شخصی ، شغلی ، اجتماعی و تحصیلی دسته بندی کرد .
رفتارهای شخصی ، اصولا رفتارهایی هستند که جنبه ی شخصی دارند . مثلا عادات فردی ، پوششی ، خوراکی و ...
رفتارهای شغلی
آندسته از رفتلرهایی هستند که انسانها در هنگام انجام حرفه ی خود بروز می دهند مانند ، تایپ کردن با دو انگشت ، خوردن چای سر کار و ...
رفتار تحصیلی
مشتمل بر رفتارهای بروز داده شده کودکان یا بزرگسالان در محیط تحصیلی می باشد، مثلا بلند درس خواندن دانش آموز
رفتار اجتماعی :
رفتار فرد در معاشرت های اجتماعی و تعاملات اجتماعی را شامل می شود . به عنوان مثال سلام دادن به عنوان اولین نفر و یا وفای به عهد
در ارزیابی رفتارهای اجتماعی باید توجه داشت که رفتار چه فردی در چه شرایطی و با چه شدت و ضعفی مورد بررسی قرار می گیرد
روانشناسی دارای شاخه های مهمی است که عبارتند از :
1)روانشناسی رشد
2)روان شناسی بالینی
3)روان شناسی تربیتی
4)روانشناسی اجتماعی
5)روانشناسی کودکان استثنایی
6)روانشناسی مرضی
7)روانشناسی شخصیت
همانطور که عنوان شد روان شناسی مشتمل بر شاخه های مختلفیست که دانشپذیران و دانشجویان بعد از فراگیری کامل روانشناسی عمومی می توانند به شکل تخصصی در یکی از این شاخه ها ادامه ی تحصیل دهند .
اهمیت آموزش روانشناسی عمومی
از انجا که انسانها برای زندگی کردن و انجام کارهای روزمره ی خود نیاز به تعاملات اجتماعی با همدیگر دارند . به منظور برقرای روابط درست و اصولی با افراد ، نیازمند شناخت کافی و تسلط بر روانشناسی عمومی هستیم تا بتوانیم در مقابل افراد درست عمل کرده و واکنش درست نشان دهیم .
امروزه در سراسر جهان ، مبحث روانشناسی به عنوان یکی از دروس اصلی رشته های دانشگاهی به دانشجویان ارایه می شود.انسانها در هر جای دنیا که باشند نیازمند ارتباط با یکدیگر هستند و چگونگی برقراری و نوع این ارتباطات پایه ی مراودات بعدی خواهد بود .
دوره ی آموزشی روانشناسی عمومی
با توجه به علاقه ی زیاد افراد و اهمیت روانشناسی ، امروزه مراکز بسیاری برگزار کننده ی دوره های آموزشی روانشناسی می باشند که مرکز آموزش مجازی پارس یکی از این مراکز می باشد .
این مرکزارایه دهنده ی دوره های روانشناسی عمومی در قالب بسته های آموزشی پستی و به صورت آنلاین می باشد که ضمن صرفه جویی در زمان و هزینه کلیه ی اطلاعات و اصول اولیه ی روانشناسی را در اختیار دانش پذیران قرار می دهد.
هدف از دوره ی آموزشی روانشناسی عمومی
هدف از برگزاری دوره های آموزشی غالبا پرورش نیروی متخصص و کارآمد در این زمینه می باشد . پرورش افرادی که مفاهیم کلی و نظری علم روانشناسی را فراگرفته و حداقل مهارت ها را در زمینه ی روانشناسی کسب کرده باشند .
مزایای برگزاری دوره ی آموزشی روانشناسی عمومی
با توجه به اینکه برقراری ارتباط با افراد و تعاملات اجتماعی اولین گام در گسترش ارتباطات انسانی می باشد ، برقراری دوره های آموزشی روانشناسی عمومی گام موثری در راستای کسب مهارت و دانش در زمینه ی روانشناسی بوده و می تواند زمینه ساز موفقیت های بعدی در زمینه های مختلف زندگی افراد باشد .
کلیه ی روانشناسان با توجه به گرایش خود می توانند در مراکز مختلف مانند بیمارستانها ، مهدکودک ها ، مدارس ، زندان ها ، مراکز مشاوره ، واحدهای پژوهشی دانشگاه ها ، مراکز ترک اعتیاد و ..... مشغول به انجام وظیفه شوند .
یکی دیگر از زمینه های مرتبط شغلی روانشناسان عمومی ، دریافت مجوز و تاسیس مهدکودک می باشد .
اگر روانشناسان عمومی بتوانند مدارک بالاتر روانشناسی را اخذ کرده و سرمایه ی مورد نیاز را داشته باشند ، می توانند به طور مستقل کار کرده و مرکز مشاوره دایر کنند .
با توجه به نتایج کلی و چشمگیر دوره های آموزشی و همچنین اثر بخش بودن بکار گیری اصول اولیه ی روانشناسی در زندگی گذراندن دوره های روانشناسی عمومی ، روانشناسی بالینی ، و شاخه های مرتبط به افراد علاقمند توصیه می شود .
گرایش های مختلف روانشناسی
با توجه به رشد بینظیر روانشناسی در زمانی بسیار سریع ، روانشناسان در مورد موضوعات خاص روانشناسی تحقیقات فراوانی انجام داده اند که نتیجه ی این تحقیقات گسترده ، تولد شاخه های مختلف روانشناسی می باشد که عبارتند از :
1) روانشناسی رشد و کودک
این شاخه ی روانشناسی به مطالعه و تحقیق در مورد رشد از زمان جنینی انسان تا دوران کودکی ، نوجوانی و بلوغ می پردازد . در این شاخه ی روانشناسی موضوعات مختلفی مطرح می شود که عبارتند از : نقش وراثت در شکل دادن به شخصیت کودک، چگونگی رشد ذهنی ، بدنی ، عاطفی ، احساسی و ...
شاخه ی رشد و کودک به مطالعه ی رشد و نمو کودک به طور مستمر می پردازد .
2) روان شناسی شخصیت
که در این گرایش ، کلیه ی ابعاد مختلف شخصیتی ، هیجانی و بدنی افرادو سازگاری آنها با محیط و شرایط مورد مطالعه قرار می گیرد .
3) روانشناسی اجتماعی که در مورد تعاملات بین فرد و اجتماع بحث کرده و به تحقیق در مورد هنجارها و معیارهای اجتماعی ، نگرش ها و نقش رسانه ها در تعاملات بین فردی می پردازد .
4) روانشناسی بالینی
این شاخه از روانشناسی خصوصیات شخصیتی ، مشکلات رفتاری و اختلالات عاطفی افراد را با استفاده از ابزارهای روان شناسی مورد چالش و درمان قرار می دهد .
5) روانش شناسی مرضی که اختلالات عاطفی و بیماریهای مختلف روانی را بررسی کرده و روش های در مانی موثر بر آنها را بیان می کند .
6) روانشناسی کودکان استثنایی به مطالعه و بررسی وضعیت جسمانی ، حسی ، حرکتی ، روانی ، اجتماعی و شناختی کودکان استثنایی که شامل ( کودکان عقب مانده ی ذهنی ، ناشنوا ، نابینا ، صرعی ، کودکان معلول حرکتی ، جسمی و ... ) می باشد ، می پردازد . همچنین در مورد علل معلولیت ، راه های پیشگیری ، درمان نارسایی ها و ترمیم آنها به طرح بحث می پردازد .
روانشناسی تربیتی ، این شاخه ی روانشناسی ، کاربردی و بسیار مهم بوده و در تلاش است که اصول ، یافته ها و قوانین روانشناسی را در زمینه ی تعلیم و تربیت تعمیم دهد . در این شاخه ی روانشناسی موضوعاتی از قبیل حافظه ، هوش و انگیزش ، روش های مختلف یادگیری ، آزمون های روانشناسی ، پیشرفت تحصیلی ، انظباط و .... مورد مطالعه قرار می گیرد .