دوره حسابرسی چه دوره ای است؟
یکی از مهم ترین و حساس ترین مشاغلی که وجود دارد و می تواند به تامین سلامت اقتصادی یک کشور بپردازد، حسابرسی است. دوره حسابرسی نیز بر پایه این هدف بنا شده تا افراد علاقه مند و آن هایی که در این حوزه فعالیت می کنند بتوانند برای کسب دانش و مهارت های روز حسابرسی در دوره حسابرسی شرکت کنند. یکی از مهم ترین دلایلی که موجب شده موسسات آموزشی از جمله مرکز آموزش مجازی پارس اقدام به برگزاری این دوره کنند این است که حسابرسی را می توان ستون یک اقتصاد سالم دانست که بدون آن سیستم مالی توان ایستادگی ندارد. به همین خاطر هم در هر جامعه ای نیاز است که نیروهای حرفه ای و متخصص در حوزه حسابرسی تربیت شود. اگر شما هم به رشته و فعالیت در آن علاقه دارید می توانید همین حالا در دوره آموزش حسابرسی شرکت کنید.
حسابرسی چیست؟
متاسفانه هنوز هم افراد زیادی هستند که حسابرسی و حسابداری را شبیه به هم می دانند در صورتی که این یک اشتباه بزرگ است. برای درک بهتر شما از حسابرسی قصد داریم که آن را بیشتر و بهتر برای شما توضیح دهیم تا با تفاوت آن با حسابداری آشنا شوید. براساس «بیانیه مفاهیم بنیادی حسابرسی» که توسط «انجمن حسابداری آمریکا» منتشر شده است، حسابرسی عبارت است از «فرایندی کاملا سامان یافته به شکل جمع آوری و ارزیابی بی طرفانه ی شواهد درباره ی ادعاهای مربوط به فعالیت ها و وقایع اقتصادی، برای تعیین میزان انطباق این ادعاها با معیارهای از پیش تعیین شده و گزارش نتایج به اشخاص ذی نفع». طبق این بیانیه می توان تعریفی کوتاه اما بسیار جامع از حسابرسی را دید که ممکن است برای بسیاری از افراد سخت و نامفهوم باشد.
اگر بخواهیم حسابرسی را به بیان ساده تعریف کنیم، باید بگوییم که حسابرسی فرایندی است که در آن اسناد، صورت ها و معاملات مالی یک مجموعه مورد بررسی و صحت سنجی قرار گرفته و در انتها نتایج این بررسی در قالب یک گزارش به ذینفعان و افرادی که درخواست حسابرسی داده اند ارائه می شود. به همین دلیل هم در حسابرسی اسناد مالی ثبت شده در حسابداری یک شرکت، مورد بررسی قرار می گیرد تا هرگونه اشباه یا تقلب در آن مشخص شده و از بروز فساد در سیستم جلوگیری شود.
بهتر است بدانید که حسابرسی بر مبنای استانداردهایی انجام می شود که توسط یک موسسه که در جایگاه بالاتر قراردارد ابلاغ می شود. به همین علت هم در فرایند حسابرسی اسناد مالی کاملا مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرند تا انطباق آن ها با استانداردهای حسابداری تایید شود. به طور خلاصه همان طور که گفته شد، حسابرسی فرایندی است جهت تایید و یا رد صحت اطلاعات و گزارش های مالی یک شرکت.
حسابرس کیست؟
مسلما با خواندن مطالبی که پیش تر گفتیم با خودتان می گویید که پاسخ به این سوال بسیار ساده است. در حالت کلی حسابرس فردی است که مسئولیت حسابرسی صورت ها و اسناد مالی یک کسب و کار را بر عهده می گیرد. یک حسابدار باید کاملا از دیگر افراد بخش مالی و حسابداری مستقل بوده و با بخش حسابداری و مالی شرکت و افراد شاغل در آن رابطه نداشته و منافع مشترک نداشته باشد.
فردی که در زمینه حسابرسی فعالیت می کند باید تحصیلات حسابداری داشته و به صورت تخصصی در شاخه حسابرسی دانش و تجربه داشته باشد. تسلط به اصول و استانداردهای حسابداری علاوه بر استانداردهای حسابرسی هم می توان یکی دیگر از ویژگی های خاص یک حسابرس دانست. در بسیاری از نقاط مختلف دنیا برای تبدیل شدن به یک حسابرس، باید از سازمان یا نهادی مشخص گواهینامه صلاحیت دریافت کرد. همچنین لازم به ذکر است درصورتی که یک حسابرس در کار خود تخلفی انجام دهد، علاوه بر ابطال این گواهینامه، با توجه به حساسیت کار، معمولاً مجازات سنگینی هم ردیف متهم اصلی برای او در نظر می گیرند. به همین دلیل هم ما به شما عزیزانی که در این حوزه فعالیت می کنید و یا به تازگی از این رشته فارغ التحصیل شده اید توصیه می کنیم که حتما با ثبت نام در دوره حسابرسی و شرکت در آن دانش روز حسابرسی را کسب و مهارت های خاصی که برای موفقیت بیشتر در این حوزه نیاز دارید را کسب کنید.
همچنین همان طور که کمی پیش تر هم به این موضوع اشاره کردیم، دریافت گواهینامه حسابرسی یکی از الزامات شروع کار شما در این حوزه است و بسیاری از کارفرمایان هنگام استخدام افراد علاوه بر بررسی رزومه و سابقه کارشان به لیست مدارک نگاه می اندازند و آن ها را نیز مورد بررسی قرار می دهند. به همین دلیل اگر می خواهید نسبت به سایر رقبای تان بالاتر باشید و شانس بیشتری برای استخدام در شرکت ها و سازمان های دیگری داشته باشید بهتر است جهت کسب مهارت های خاص و دریافت مدرک حسابرسی معتبر حتما در دوره حسابرسی موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان شرکت کنید.
انواع حسابرس
حسابرسان نیز مانند بسیاری از مشاغل دیگر ازنظر نوع و نحوه فعالیت به چند دسته مختلف تقسیم می شوند. به طورکلی در این دسته بندی 3 نوع حسابرس مستقل، حسابرس دولتی و حسابرس داخلی وجود دارد.
حسابرس مستقل: حسابرسان مستقل به افراد و یا شرکت هایی می گویند که به صورت حرفه ای اقدام به ارائه خدمات حسابرسی می کنند. این افراد معمولا از سوی مدیران شرکت ها دعوت به کار شده و براساس یک قرارداد حسابرسی صورت های مالی یک مجموعه را انجام می دهند. ممکن است به فراخور نیازهای مدیریت، گزارش های مختلفی از سوی حسابرس مستقل به شرکت ارائه شود که پیشنهادهای اصلاحی هم می تواند در این گزارش ها وود داشته باشد.
حسابرس دولتی: همان طور که از نام آن مشخص است، حسابرس دولتی با تکیه بر استانداردهای حسابداری دولتی، به بررسی و تحلیل ابعاد مختلف مالی یک سازمان یا نهاد دولتی می پردازد.
حسابرس داخلی: حسابرس داخلی از سوی مدیرعامل و یا هیئت مدیره استخدام شده و طبق دستور آن ها موظف است به بررسی و تحلیل مستمر فعالیت های مالی شرکت بپردازد. همچنین وی باید در بازه های زمانی مشخص گزارش هایی نیز به آن ها ارائه دهد. بدیهی است، با وجود شاغل بودن حسابرس داخلی در شرکت، این فرد به طور کاملا مستقل از بخش حسابداری فعالیت می کند.
حسابرسی با حسابداری چه تفاوتی دارد؟
اساسی ترین تفاوت حسابرسی با حسابداری در ماهیت کاری آن ها است؛ حسابداری بدون شک شغلی عملیاتی و مبتنی بر ثبت گزارش است، این درحالیست که حسابرسی کاملا کنترلی و نظارتی است. ار بخواهیم دقیق تر تفاوت این دو را نشان دهیم باید بگوییم که حسابرس و حسابدار در دو سوی فرایند مالی شرکت قرار دارند. تفاوت دیگر حسابدار و حسابرس شیوه فعالیت آن ها است؛ حسابدار هرروز و به طور مستمر اقدام به حسابداری شرکت می کند اما در مقابل آن حسابرس عموما در مواقع خاص و در صورت لزوم وارد عمل می شود. اما یکی ازمهم ترین و اصلی ترین تفاوت های حسابداری و حسابرسی، توانایی ها و مهارت آن ها است. یک حسابدار باید قدرت محاسبه بالایی داشته باشد، درحالی که حسابرس قدرت تجزیه تحلیل و تیزبینی بیشتری نیاز دارد.
چه ارتباطی میان حسابرسی و حسابداری وجود دارد؟
در پاسخ به این پرسش باید گفت که در هر دو فرایند حسابداری و حسابرسی از یک علم مشترک استفاده می شود. به طور کلی هر چیزی یک حسابدار به آن واقف است یک حسابرس نیز آن را می داند و هر آن چه یک حسابرس می داند، یک حسابدار بلد است. هم حسابداری و هم حسابرسی مبتنی بر محاسباتی هستند که در قالب استانداردهایی مشخص باید انجام شوند. از جهت آکادمیک و رشته دانشگاهی، غالبا حسابرسی را به عنوان شاخه ای از حسابداری به حساب می آورند. در واقع در شاخه حسابرسی، فرد مهارت های موردنیاز یک حسابرس را به صورت تخصصی آموزش می بیند.
وظایف مدیر حسابرسی چیست؟
یک فرد که در جایگاه مدیر حسابرسی قرار گفته است موظف است که امور سازماندهی و نظارت بر حسابرسی های داخلی را بر اساس برنامه حسابرسی سالانه انجام دهد. درضمن چنین فردی معمولا یک تیم حسابرسی را اداره می کند. مدیران حسابرسی مسئول نظارت بر عملیات داخلی، فرآیندها و شیوه ها هستند. همچنین هریک از آن ها ممکن است تغییرات و پیشرفت های مربوط به سیاست های موجود را پیشنهاد کنند تا مطمئن شوند که آیا مطابق با استانداردهای تعریف شده ی دولت و شرکت می باشند یا خیر.
بسیاری از مدیران حسابرسی تیمی از حسابداران و حسابرسان تازه کار را مدیریت می کنند و کارهای آن ها را بازبینی کرده و آن ها را راهنمایی می کنند. همان طور که پیش تر هم ذکر شد حسابرسی بخش مهمی هر کسب و کار است. مدیر حسابرسی نقش ویژه ای در تضمین مدیریت ریسک و فرآیندهای حسابرسی موفقیت آمیز دارد. این نقش نیاز به کارمندی دارد که با مالیات، سود و زیان، ترازنامه ها و استانداردهای حسابرسی گروه آشنا باشد. به همین دلیل هم مدام به شرکت در دوره حسابرسی موسسه آموزش عالی آزاد تاکید داریم چرا که دانش پذیران در این دوره به کمک اساتید حرفه ای تعلیم می بینند و به عنوان یک نیروی خبره وارد بازار کار می شوند. فراموش نکنید برای موفق شدن و موفق ماندن در این حوزه باید مهارت ها توانایی های خاصی داشت همچنین لازم است که همیشه از تغییرات روز قوانین حسابرسی و حسابداری آگاه بود.
به طور کلی لازم است که مدیران با هر تغییری در قوانین و مقررات حسابداری به روز شوند. هم چنین مدیریت ریسک های کسب و کار یا مشاوره درباره ی فرآیندهای حسابرسی از وظایف مهم مدیر حسابرس است. این مدیران بسیار تحلیلگر بوده و دارای توانایی های حسابداری در سطح عالی هستند و مشاوره ی تخصصی برای کسب وکار ارائه می دهند. وظایف مدیر حسابرسی بسته به نوع سازمانی که در آن مشغول به کار است دارای وظایف خاصی است.